Így kommunikáld a magasabb árat

Az áremelés nem működik.

Ezt a mantrát talán már te is hallottad, és lehet, hogy egyet is értesz vele, már annyit mondták. Miközben a boltban egyre drágábbak az élelmiszerek és a szervizes is magasabb árat számolt fel a kocsiért legutóbb. Vajon akkor, hogy van az, hogy az áremelés nem működik? Úgy, hogy működik akkor, ha jól kommunikálják.

Örökös téma szakmai csoportokban, ismerősök, barátok között – a mostani gazdasági helyzetben pedig égetően aktuális lett. Természetesen, szeretnéd megtartani azt az ügyfélkört, akikkel összecsiszolódva partnerségben vagytok vagy azt a vásárlói bázist, akik melletted tették le a voksukat. De feltetted már a kérdést magadnak, hogy az önsorsrontó mantrák miatt, mit felejtesz el?

Hogy oka van annak, amiért téged választottak.

Tehát, ha már kipattant a fejedből valaha az áremelés gondolata, de még mindig sok a kétely benned, olvasd el a következő kommunikációs lehetőségeket, melyekkel elfogadhatóvá is válhat bázisod számára a megemelkedett összeg.

1.       Gondold végig, miben vagy kiemelkedő.

A jó pozícionálás elengedhetetlen ahhoz, hogy a piacon elhelyezkedj, és megmaradj. Többektől halljuk azt a magyarázatot, hogy azért választották őket az ügyfelek, mert alacsonyabb áron dolgoznak, mint a konkurencia, ezért ők nem emelhetnek árat. Az alacsony ár lehet szimpatikus egy bizonyos szintig, de kell legyen még valami, ami kiemeli a márkát a tömegből. És erre a valamire erősíts rá! 

Gondolj bele, ha a konkurencia árban alád licitál, bármikor megtörténhet, hogy az árérzékenység miatt a fogyasztók fogják a sátorfájukat és lelépnek. Az áremeléssel viszont annak az esélye is megnőhet, hogy minőségibb, hűségesebb ügyfeleket, vásárlókat szerzel a jövőben.

2.       Hangsúlyozd ki, hogy a sunyi áremelés nem a te stílusod.

Abban egyetérthetünk, hogy jogosan vörösödik el az ember feje, amikor minden figyelmeztetés nélkül szembesül azzal, hogy magasabb árat kell fizetnie a megszokott helyett. Nem ezzel kalkulált. A tisztességtelen gyakorlat helyett emeld ki a kommunikációdban, hogy mennyire fontos számodra a partnerség, ami egyenlő azzal, hogy előre, átláthatóan tájékoztatod őt a fejleményekről.

3.       Találd ki, milyen vigasz konstrukciót ajánlhatsz fel.

Úgy gondolod, hogy nagyon fájdalmas lesz az áremelés gondolata a másik oldalnak? Vizsgáld meg, hogy van-e olyan része a termékednek/szolgáltatásodnak, amit az áremelést követően rövid időn belül kedvezményesen adhatsz. Akár a régi áron tud vásárolni még X időn belül a változást követően. Ez a megoldás azt kommunikálja törzsvásárlóid felé, hogy win-win szituációra törekedsz, amiből ők is profitálhatnak, nem csak te.

4.       Kevésbé lehet érvágó a többlépcsős áremelés.

Ha úgy ítéled meg, vállalkozásod és ügyfélköröd számára is ideálisabb lenne kisebb léptékekben adagolni az emelkedést, az is egy opció. Viszont fontold meg, hogy hosszú távon fedezi-e majd a költségeid, mert ez akár egy elnyújtott, folyamatos gyötrődést is okozhat az ügyfelek pénztárcájának. 

 

5.       Ne kérj bocsánatot, mert nincs mit megbánnod.

Első blikkre érezheted azt, hogy mindenképp elnézést kell kérned, amiért most ezt megléped. A sajnálkozást viszont tartogasd arra az esetre, ha ténylegesen lesz, amiért kompenzálnod kell a másikat. Az ár a munkád/terméked minőségét tükrözi vissza. Ismered az ügyfelek/vásárlók igényeit, és ennek megfelelő végeredményt kínálsz. Ennek az értéknek pedig annyi az ára, amit megszabsz.

Mindezek tetejében tartsd szem előtt, hogy ezek után is maradj következetes. Szánj elegendő időt és energiát a kommunikációra és a cselekedeteid is azt tükrözzék vissza, amit mondasz.

Így elkerülöd, hogy a változási folyamat idő előtt kivérezzen, és felháborodást kelts.

 

+1       Nyelj egy nagyot, és készülj fel a lemorzsolódásra.

Még így is benne lehet a pakliban, hogy a közönségből páran felállnak a helyükről és elhagyják a páholyt. De jusson eszedbe, hogy akik igazi értéket látnak abban, amit nyújtasz, azok ülve maradnak és vissza fognak tapsolni.

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink