Ki, mit tud a Facebookról? (1.rész)

A milliók által napi szinten használt közösségi háló 2004.február 4-én indult útjának egy egyetemi szoba falai között. Eredeti neve Thefacebook volt, később keresztelték át az általunk ismert rövidebb elnevezésre. A Facebook pályafutását a Harvard Egyetem néhány diákjának köszönheti, akik az iskola diákjai és tanárai számára használatos fényképes kiadványhoz hasonlót szerettek volna alkotni. Az ötlet sajátosságát viszont az jelentette, hogy mindez már nem nyomtatott formában készüljön el, hanem az internet segítségével, társasági oldalként működjön.

A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg és legjobb barátja, Adam D'Angelo 2003-ban egy Facemash névre keresztelt, kezdetleges alkalmazás ötletével álltak elő, amit később a nagy érdeklődésre való tekintettel továbbfejlesztettek. Ez a program kapta a CourseMatch nevet, aminek egy fejlettebb változata a Thefacebook lett.  Az állandó fejlesztések és újabbnál újabb ötletek százezreket vonzottak magukhoz, így vált egyre népszerűbbé a Facebook. Természetesen ekkor már nem csak ketten dolgoztak a programon, a segítségükre volt még Dustin Moskovitz és Chris Hughes is.

A Facebook hatalmas sikere arra buzdította négyőjüket, hogy terjesszék ki az elérhetőségét az egyetemen kívülre is, ezáltal vált elérhetővé az Ivy League és a Stanford University tanulói számára is. Nem sokkal később a Facebook használatának már csak egyetlen feltétele volt, miszerint a regisztráló töltse be 13. életévét.

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink