Hang alapú keresés a Google-ben

Eddig a Google-ben való keresést automatikusan írásos formában képzelte el mindenki. Várhatóan, azonban a jövőben ugrásszerűen fog megnőni a hang alapú keresések száma a legnépszerűbb keresőprogramban. Már most is a keresések 1/3-a történik hang alapon, és ez még tovább fog emelkedni az előrejelzések szerint. Ez a jelenség szorosan összefügg a mobiltelefon használat növekedésével. A telefonról ugyanis egy kis ikon segítségével azonnal indíthatjuk is a keresést.

Egy weboldal keresőoptimalizáltsága is ennek megfelelően eddig az írást vette alapul és rövid kulcsszavakat használt. Ezzel szemben a hang alapú keresések során hosszabb mondatokat és kérdéseket használnak a keresők. Így a SEO, azaz  keresőoptimalizálással foglalkozó szakembereknek gondolni kell erre és az weboldalon elvégezni a szükséges módosításokat, hogy az újfajta keresési módnak is megfeleljen az adott honlap.

A hang alapú keresés ma már több nyelven is elérhető a Google-ben, köztük magyarul is. Mobiltelefonos keresésnél tényleg hihetetlenül egyszerű a keresés, és a rendszer viszonylag pontosan felismeri az általunk keresett kifejezést vagy kérdést és a legjobbnak ítélt találatokat dobja ki. Ezért a jövőben érdemes a weboldalakat kérdések és hosszabb kifejezések, mondatok szerint keresőoptimalizálni, mintha elő beszédről lenne szó.

A hang alapú keresés terjedése a szakemberek szerint az írni nem tudó gyerekek mobiltelefon használatával is összefügg. Hiszen így csak elmondják, hogy mit szeretnének, a Google pedig kidobja nekik a találatokat.

Vissza a cikk listához