Az első önkiszolgáló bolt szépségverseny és fúvószenekar

1916. szeptember 6-án kíváncsi vásárlók százai jelentkeztek egy új élelmiszerbolt megnyitására a Tennessee-i Memphisben, a Jefferson 79 Avenue-n. 

Ünnepi légkör fogadta őket, szépségverseny és fúvószenekar kíséretében. Elegáns egyenruhába öltözött alkalmazottak virágot adtak a hölgyeknek és léggömböket a gyerekeknek.

…és megnyílt a Piggly Wiggly önkiszolgáló bolt

 

A Memphisben működő élelmiszerboltosok úgy gondolták, hogy a Piggly Wiggly egy vicc. 

A koncepció mögött álló ember, a sikeres üzletember, Clarence Saunders azonban nagyon komolyan gondolta az önkiszolgáló boltot.

A boltba belépve a vásárlók egy fényesen megvilágított „bemutatóterem”-ben találták magukat.

Első alkalommal választhatták ki saját maguknak a vásárolni kívánt árucikkeket.

 

Piggly Wiggly önkiszolgáló bolt forradalmian új volt. Korát megelőzve, hatalmas áruválasztékot kínált, bevezette a bevásárlókosarakkal történő vásárlást.

  • A boltban hűtőgépből lehetett kiválasztani a romlandó árukat,
  • Előrecsomagolt lisztek sorakoztak a polcon, már nem az eladó mérte ki,
  • Az árakat egyértelműen, minden termék fölött lógó címkék mutatták

A vásárlók gyorsan alkalmazkodtak a Piggly Wiggly üzletviteléhez, mivel alacsonyabb árakat és több, tisztább, jobb minőségű árut kínált, mint a versenytársak.

Az emberek többsége örömmel vásárolt a Piggly Wiggly önkiszolgáló boltban. Imádták a széles termékválasztékot, amely egy hagyományos élelmiszerbolt négyszeresét jelentette.

Még az a három cent kosárbérleti díj sem tántorította el őket, amit fizetniük kellett a vásárlásnál. (Saunders végül eltörölte ezt a díjat).

Nagyra értékelték a kiállított árcédulákat, és gyakran visszatértek, hogy megnézzék, változtak-e az árak. Nagyon elégedettek voltak az alacsony árakkal is.

Néhány hónapon belül a Piggly Wiggly 80.000 dollárral többet értékesített, mint egy átlagos élelmiszerbolt ugyanebben az időszakban, miközben az üzleti költségek több mint kétharmadával csökkentek.

 

Nyomtatott nyugta 1916-ban?

Bizony, fizetés után a vásárlók valami olyat kaptak, amelyet sokuk még soha nem látott: nyomtatott nyugtát. Ekkor még a pénztárnál az egyetlen elfogadott fizetési mód a készpénz volt. 

 

Miért Piggly Wiggly a bolt neve?

Az eredet továbbra is rejtély, de amikor Clarence Saunders-től egyszer megkérdezték, miért ezt a nevet választotta, egyszerűen válaszolt: „Tehát az emberek felteszik ezt a kérdést.”

Saunders hitte, hogy a kereskedők követni fogják a példáját és előbb, vagy utóbb de átalakítják boltjaikat önkiszolgálóvá.

Nem is tévedett!

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink