A közösségi média (1. rész)

A közösségi média, más néven social media vagy socialnetwork, egy olyan médium, melynek lényege a kapcsolattartás és az együttműködés, valamint a tartalommegosztás és -továbbítás. A kifejezés 2006. óta létezik és fejlődése, valamint az információ áramlása szakavatott újságírók és a média kulisszái mögött dolgozók helyett a közösség tagjain múlik. Ez egy úgy nevezett együttműködéses média, aminek bevezetése 2004-ben kezdődött és már is nem várt sikereket ért el.

Ez a médium egy olyan közösség, melynek bárki a tagja lehet, és a kapcsolat kialakítása érdekében nyílt párbeszédet folytatnak egymással a résztvevők. Ez egy igen szerteágazó, sokrétű és nagyon dinamikusan fejlődő online tér, melyhez számos szolgáltatás köthető. Ilyen például a közösségi oldalak vagy terek, blogok és videó-, zene-, illetve képmegosztó oldalak. Emellett a közösségi média három alkotórészéről beszélhetünk, amibe bele tartoznak a koncepciók és szlogenek, melyek könnyen megjegyezhetőek és továbbíthatóak. Előadások, termékek és szolgáltatások bevezetésekor mondott beszédek által az információ sokakhoz és hihetetlen sebességgel juthat el. Harmadsorban pedig az interneten való gyors megosztás ugyancsak elősegíti az információ másokkal történő megosztását.

Mint már említettük, a közösségi média egyik célja az egymás közötti tartalommegosztás, tehát ez egy olyan eszköz, aminek segítségével könnyű új szöveges tartalmat létrehozni és ahhoz hozzászólni, valamint továbbítani mások számára, mindezt ingyen. És persze annak köszönhetően, hogy ennek a médiumnak az internet nyújt helyszínt, könnyen nyomon követhető, illetve mérhető folyamatról van szó.

A közösségi média bárki számára könnyen hozzáférhető eszközökkel rendelkezik, a megosztott és továbbított információnak nem kell hitelesnek lennie. Céltól függően lehetőség van kis csoport vagy épp emberek millióinak megszólítására is. Az információ elérése ingyenes, némely esetekben kisebb összeg befizetésével valósul meg. A tartalom megosztását követően pedig akár azonnal is lehetőség van visszacsatolásra, a kommunikáció sokkal gyorsabb, mint a már jól megszokott tradicionális médiában. Ezáltal pedig állandóan változtatható a tartalom, nem jellemzi az állandóság vagy tartósság.

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink