A Google megalkotása és története (1.rész)

A Google mindenki által jól ismert és naponta többször is használt kereső, melynek megalkotását a Stanford egyetem két végzős tanulójának köszönhetjük. Sergey Brin és Lerry Page első találkozásukkor ellenszenvesnek találták egymást, de később a közös érdeklődés és cél összekovácsolta őket. 1995-ban a legfőbb kérdés az volt számukra, hogy egy hatalmas adatbázisból miképpen lehet releváns információkat kiszűrni. Ennek akartak mielőbb utána járni, így hozták létre a BackRub névre hallgató keresőmotort, amit később átneveztek Google-re.

Közös munkájuk révén egy nem várt paradigmaváltás következett be a keresőtechnológia terén. Szükség volt három évre ahhoz, hogy olyan szintre fejlesszék a Google-t, mely már értékesíthető. Sajnos, a keresőmotornak első körben nem volt nagy sikere, pedig Larry szobáját irodának használva mindent megtettek annak érdekében, hogy eladhatóvá tegyék. Ehhez viszont drasztikus változásra volt szükség, így elhalasztották Ph.D. tanulmányaikat és a kollégiumot ott hagyva céget alapítottak.

Egyetlen problémaként a pénzhiány lépett fel, tehát befektetőkre volt szükség annak érdekében, hogy fejlesztési és értékesítési munkájukat folytatni tudják. Legendássá vált az a történet, miszerint az informatikai termékeket gyártó cég, a Sun Microsystems, egyik alapítóját keresték fel és tőle kértek segítséget. A történet szerint, Andy Bechtolsheimnek csupán tíz perce volt a fiatalok meghallgatására. A rövid demó bemutatása után egy nagy összegű csekket adott át, mely az akkor még nem létező Google Kft. nevére szólt. Ezután már nem is volt más teendőjük, mint hogy családtagok és barátok anyagi támogatásának hála, megalapítsák az új céget.

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink