Zöldmarketing (6. rész)

A zöldmarketingről szóló bejegyzéseink közül utolsóként nézzünk olyan megoldásokat, amikkel a weboldalunkat tehetjük zöldebbé. Ez elsőre furcsának hangozhat, mivel a weboldal és a webshop lényege, hogy nincs fizikailag megfogható formája, hanem csak az online térben létezik. Ennek ellenére igenis van károsanyag-kibocsátása egy weboldalnak is.            

Egy weboldal több féleképpen is tud károsanyag-kibocsátáshoz vezetni, mégpedig a villamos energia felhasználás kapcsán. A weboldalnak szüksége van egy szerver gépre, ahol az adatok tárolódnak, ami folyamatosan megy és áramot használ. Ezen kívül azoknak a számítógépe, laptopja vagy telefonja is áramot fogyaszt (igaz különböző mértékben), akik a mi weboldalunkat nézik. Valamint azok a berendezések is árammal működnek, amik az összekötetést biztosítják a rendszerben.

Létrejött néhány éve egy kezdeményezés, melynek során mérhetővé vált egy-egy weboldal karbon kibocsátása. A környezettudatos weboldal tulajdonosok megmérhetik az oldaluk karbon lábnyomát, és az ennek a semlegesítéséhez szükséges ellenszolgáltatást megfizetik különböző zöld projektek támogatásához. A karbon kibocsátást csökkenteni nem tudják, viszont ellensúlyozni igen, ami már nagy előrelépésnek számít. Megdöbbentő, de az internetezés egyáltalán nem nevezhető környezetbarát tevékenységnek a fentiek miatt keletkező magas széndioxid kibocsátás miatt.

Ha valaki csatlakozik a programhoz és karbon semlegesíti, ezáltal pedig környezettudatos weboldalt hoz létre,  szinte biztos, hogy elősegíti az oldal pozitív megítélését, ami versenyelőnyt jelenthet.

Vannak olyan tárhely szolgáltatók, akik megújuló energia felhasználásával biztosítják a tárhely szolgáltatást előfizetőik részére. Ez mindenképpen pozitív, mivel így a fent említett karbon lábnyom is kisebb lehet. Főként külföldi szolgáltatóknál érhető el egyelőre ez a lehetőség, ezért érdemes külföldi oldalakon keresni ilyen lehetőségeket.

A zöldmarketing keretei között, környezettudatos weboldal üzemeltetése érdekében tehát a karbon mentesítés és a megújuló energiát használó tárhely szolgáltatók választása a legfontosabb feladat.

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink