Weboldal mobilra optimalizálásának fontossága (2.rész)

Ha weboldal mobilra optimalizálásáról van szó, nem csak a képernyő méretére kell odafigyelni, hanem a betűk nagyságára is. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora betűmérettel van ellátva a tartalom. Ha túl aprók a betűk, olvashatatlanná válik a szöveg és ugyanaz a kellemetlen felhasználóérzet társul a böngészéshez, mint ha nem látnánk a tartalmat egyben (tehát állandó képernyőmozgatással tudnánk csak elolvasni a szöveget). A weboldal mobilra optimalizálás által viszont azt érjük el, hogy a betűk mérete is alkalmazkodik az okos eszközök képernyőméretéhez.

Mindemellett ugyancsak fontos a hasábos tartalomelrendezés módosítása is. Egy normál weboldal esetében általában 2-3 hasábra van felosztva a tartalom. Weboldal mobilra optimalizálás után a hasábok száma 1-re módosul, ezáltal könnyebben lesz olvasható a szöveg. A módosításokat követően, nagyobb képátmérőjű laptopon vagy asztali számítógépen marad a régi 2-3 hasábos elrendezés, viszont ha okostelefonon kezdjük el böngészni a honlapot, a hasábok egymás alá csúsznak.

Weboldal mobilra optimalizálás során figyelmet kell szentelni a menü elrendezésére is, vagyis a navigáció megtervezésére. Egy asztali számítógép esetében a menüpontok általában fenn, vízszintesen, egymás mellett sorakoznak fel. Okos eszközön ilyen elrendezésre nincs lehetőség, ezért vagy egymás alá szokás felsorolni a menüpontokat, vagy egyetlen menü gomb szolgál a menüpontok kezelésére. Vagyis, a menügomb megnyomásával lenyíló listában találjuk meg az almenüpontokat és funkciókat, melyekre kattintva tudunk elnavigálni a főoldalról.

Vissza a cikk listához