Téged is elért már a gyűlölködő komment-cunami a Facebookon?

Úgy gondoltuk, erről a témáról érdemes szót ejteni, már azért is, mert ügyfélkörben is volt szerencsénk találkozni vele. A szabad véleménynyilvánítás természetesen mindenkit megillet, és az sem újkeletű dolog, hogy trollokkal vagy rosszindulatú megjegyzésekkel találkozunk a közösségi médiában.

Arra viszont vállalkozás szinten sokan nincsenek felkészülve, hogyan kezeljék az esetleges vagy akár a sorozatosan meginduló csoportos gyűlöletáradatot.

Miért alakulhat ki a te posztod alatt ez a jelenség?

Először is leszögezzük, hogy ezeket a támadásokat ne vedd személyesnek, ugyanis legtöbbször ennek a mechanizmusnak a hátterében komoly frusztráció, belső probléma áll. Azon sem csodálkozunk, hogy a járványhelyzet erősebb fokozatba kapcsolta ezeket az érzelmeket, így egyre sűrűbb és nagyobb mértékű támadásokkal nézünk farkasszemet.

Ahogy Almási Kitti szakpszichológus is fogalmaz Bátran élni című könyvében, az emberek az agresszió levezetésének egyik igen kártékony módját választva igyekeznek megsebezni, megszégyeníteni másokat emiatt. Gyakran kivetítik saját elakadásukat, problémájukat egy másik emberre vagy embercsoportra. Így alakul ki a bántóan kommentelők világa, a „Fikaország”.

Ha a témád kicsit is kényesebb az átlagnál, vagy egyébként is megosztó vélemények övezik, esélyes a támadás. Az időpontja akár napokkal vagy hetekkel később is esedékes lehet, tehát résen kell lenned.

Mit tesz ellenük a közösségi felület?

Lehetőséged van bejelenteni az esetet a Facebooknak, de az elbírálási folyamat csigatempónak tűnik ahhoz képest, amilyen gyorsan teleszemetelik az aktuális posztodat. Ezért fel kell készülnöd arra, hogy saját kézbe vedd az irányítást.

Akkor mégis milyen eszközzel tudsz védekezni ellenük?

Hangsúlyozzuk, hogy az alábbi lépések csak abban az esetben érvényesek, ha a témád jól átgondolt, nem tartalmaz másokat sértő információkat. Ha ennek az ellenkezője, az már egy másik válságkezelői megoldást kíván.

Tehát a védekezés előkészületei és lépései:

1.  Készíts fel egy válságstábot, akik moderálják majd a kommenteket. 

2.  Állítsd be a Facebook által kínált szűrési lehetőségeket: Káromkodásszűrő. Megadhatsz olyan kifejezéseket, amelyek ha szerepelnek a kommentekben, eleve nem kerülnek publikálásra.

3.  Az obszcén, fenyegető kommentelőket töröld vagy tiltsd is le azonnal. Alapesetben nem szoktuk javasolni a kommentek törlését, de a Facebook szabályzata sem engedi meg az ilyen minőségű megszólalásokat, tehát jogodban áll eltiltani az illetőket. Meglehet, hogy hosszú órákba is telik a kommentek „kigyomlálása”, úgyhogy készülj fel rá lélekben.

4.  Ne válaszolj, ne reagálj rájuk, mert csak időpocsékolás és akár olaj lehet a tűzre.


Ne add fel a harcot a gyűlölködés ellen, mert jogodban áll értékes és hasznos információkat megosztani a közönségeddel! 

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink