Te is ember vagy? - Kérdezi a gép

Ki hallott már a Turing tesztről? Alan Turing 1950-ben, miután feltörte a Enigma nevet viselő, német titkosító számítógépet, vetette fel a Turing teszt ötletét. A koncepció lényege egy emberi beszélgetésre alkalmas mesterséges intelligencia megalkotása, valamint tesztelése volt. Turing ötlete szerint létrehozható egy olyan gép, illetve számítógépes program, mely a teszt során képes elhitetni a vizsgálatot végző személlyel, hogy ő is ember. Na, de nézzük ezt egy kicsit részletesebben.

A Turing teszt során egyetlen tesztelő két tesztalannyal folytat látatlanul öt-öt perces, írásos formában történő beszélgetést, melyek egyike élő személy, míg a másik mesterséges intelligencia. Abban az esetben, ha a tesztelő fél nem tudja teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a két alanyból melyik az élő személy és melyik a számítógép, akkor a mesterséges intelligencia győzött. Turing bízott benne, hogy 2000-re a szakértők meg tudnak alkotni egy olyan berendezést, mely tesztelésénél a vizsgálatot végző személyek (ez esetben több van) minimum 30%-a nem lesz képes megkülönböztetni a gépet a valós embertől. Ez a jóslat nem vált valóra az ezredforduló idején, de 2014-ben már igen.

A Turing teszt gondolatmenetét alapul véve számtalan próbálkozás volt eme program megalkotására, és 64 év után egy orosz-ukrán páros a Eugene Goostman névre hallgató programmal végre sikeres munkát végzett. Következő írásunkban pedig eme mesterséges intelligencia teszteléséről, illetve a várva vár siker megvalósulásáról olvashatnak bővebben.

Vissza a cikk listához