Szokatlan marketing tevékenység végzése az 1800-as évek elején

„Kitünő, ha a vérpad fogai között rikkantják:"Igyatok van Houten-kakaót!"

(Majakovszkij)


Sikeres marketingre mindig is volt példa. Sőt, némelyikük emlékét évtizedekig, sőt évszázadokig őrzik, így az új idők vállalkozói nem reménykedhetnek a véletlenben, hanem az előző generációk tapasztalataira építve dolgozhatnak.

Coenraad Johannes van Houten nagyon igyekezett felhívni a figyelmet termékére a gyermekek számára nyújtott egészségügyi előnyeiről szóló előadásokkal, de igyekezetének nem sok haszna volt. Itt egyértelműen valami különlegeset, rendkívülit kellett kitalálni, és van Houten elméjében egy zseniális, ámbár mai szemmel egy kissé morbid marketing ötlet született.

 

Kivégzés és kakaó?

Akkoriban a kivégzések nyilvános eseményeknek számítottak, és valljuk be, egyeseknek kiváló szórakozást is jelentett.

…és Coenraad Johannes van Houten elgondolkodott

  • Hol jelenik meg sok ember? Egy nyilvános kivégzésen.
  • Meghökkentés? Mi nem az, ha egy ember kötéllel a nyakán, életének utolsó pillanatában azt hörgi: "Igyatok Van Houten-kakaót!"

 

Az üzlet az üzlet

Természetesen egy ilyen reklám sincs ingyen.
 

Mit ajánlott cserébe van Houten?

Az üzlet feltétele a következő volt, amikor a bűnöző megkapja az utolsó szó jogát, hangosan kiabálja az egész térre: „Igyál Van Houten kakaót!”, és cserébe az elítélt családja lenyűgöző pénzbeli kártérítést kap. A bűnöző családja a megbeszéltek szerint megkapta a megállapodott összeget, a kakaó forgalma pedig soha nem látott ütemben növekedni kezdett.

Ez a valós élet marketingjének kiváló példája, hacsak nem városi legenda. De, ha Majakovszkij is „megverselte”, igaz lehet.

 

Ki volt Van Houten ?

Amikor a csokoládé először megjelent Európában, ez olyan luxus volt, amelyet csak a gazdagok élvezhettek. De 1828-ban Coenraad van Houten holland kémikus felfedezte a kakaóbab lúgos sókkal való kezelésének módját, hogy vízzel könnyebben összekeverhető porított csokoládét állítson elő.

Mind a holland feldolgozás, mind a csokoládéprés hozzájárult ahhoz, hogy a csokoládé mindenki számára megfizethető legyen. A csokoládé tömeggyártása előtt is megnyitotta az ajtót.

 

Az idézet Majakovszkij, Nadrágba bújt felhő (Tetraptychon) verséből.

https://www.liveauctioneers.com/item/143094117_drink-van-houtens-cocoa-best-and-goes-farthest-full-color-poster-after-bouguereau-in
Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink