Szilicium-völgyben tinédzserek vérével visszafordítják az öregedést?

A tinédzservérre  nagy a kereslet a Szilícium-völgyben, ahol a legújabb trend, hogy az idősödő technológiai vezetők tinédzservérrel kezeltetik magukat.

Az Ambrosia  nevű cég kezelésenként 8000 dollárt számít fel, 25 év alatti fiatalemberekből származó vér beadásáért. Állításuk szerint ez a technológia megállítja az öregedés folyamatát, sőt fiatalít is.

„Bármi is van a fiatal vérben, olyan változásokat idéz elő, amelyek úgy tűnnek, hogy az öregedési folyamat megfordul.” 

Igaz ez az állítás?

Kutatók egereken végeztek kísérleteket, melyek ígéretesnek tűntek, de az eredményeket nem megdönthetetlennek.

Vajon az emberiség legyőzi az öregséget?

A Google alapítói, Sergey Brin és Larry Page milliókat pumpáltak egy  Calico nevű egészségügyi vállalkozásba, amelynek célja „megoldani a halált”. 

Calico ars poeticája

„Az öregedéssel foglalkozunk, amely az élet egyik legnagyobb rejtélye.”

„A Calico kutató és fejlesztő vállalat, amelynek küldetése a fejlett technológiák kiaknázása annak érdekében, hogy jobban megértsük az élettartamot befolyásoló biológiát. Ezeket az ismereteket olyan intervenciók kidolgozására fogjuk felhasználni, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy hosszabb és egészségesebb életet éljenek. Ennek a küldetésnek a végrehajtásához példátlanul sok interdiszciplináris erőfeszítésre és hosszú távú fókuszra lesz szükség, amelynek finanszírozása már megvan.”

Jeff Bezos, az Amazon alapítója és Peter Thiel milliárdos támogatója az Unity Biotechnologynak, amely azt reméli, hogy leküzdi az öregedés hatásait.

Unity Biotechnology ars poeticája

„Az UNITY-nál olyan gyógyszereket fejlesztünk ki, amelyek potenciálisan megállíthatják, lassíthatják vagy megfordíthatják az életkorral összefüggő betegségeket, miközben helyreállítják az emberi egészséget.”

25 évesen fogunk élni?

Bizony a Sierra Sciences  azon fáradozik

Egy olyan gyógyszer készítésén munkálkodnak, amely ösztönözni fogja a
telomérek termelődését  és meghosszabbítását ezzel megfordítva az öregedési folyamatot, egyben gyógyítja az öregedéssel kapcsolatos betegségeket. A telomérek a DNS kromoszómák "védőkupakjai" a sejten belül, amelyek védik a károsodástól. A kor előrehaladtával a telomérek egyre rövidülnek és kopnak. Ennek oka az ismételt sejtosztódás, az oxidatív stressz, a gyulladás és egyéb anyagcsere folyamatok. Végül teljesen elkopnak és védtelenül hagyják a kromoszómákat, amely meghosszabbítja

 Ha vissza tudjuk állítani a teloméreket normál állapotukba, akkor ez a biológiai életkort 25 évre csökkentené" - mondta Strole.

Azért van egy kis bibi a dologban.

Ha és amikor ezek a technológiák elérhetővé válnak, valószínűleg fantasztikusan drágák lesznek. Strole szerint a kereslet végül csökkentheti az árat, de időközben rengeteg nem milliárdos halhat meg.

A Szilicium-völgyben már próbálkoznak, kérdéses, hogy az Amazon és a Google alapítói, illetve társaik mit tudnak megvalósítani nagyratörő vágyaikból.
Vissza a cikk listához