Szalonna és tojás, Bernays és Sigmund Freud

Kezdjük az elejéről! 
Szalonna és tojás, hmm… szeretjük. Na, de mi köze van hozzá Sigmund Freudnak és Edward L. Bernays-nak?

Ma az Egyesült Államokban elfogyasztott szalonna 70 százalékát reggelire fogyasztják. Azok az emberek túlnyomó többsége, akik úgy érzik, hogy szalonnát és tojást kell reggelizniük, nem is sejtik, hogy valójában a propaganda áldozatai. (Bernays írt egy könyvet Propaganda címmel.)

Mi, magyarok is szeretjük a szalonnát és a tojást, de a mi étkezési kultúránkban a reggeli simán elképzelhető e két isteni eledel nélkül.

Akkor járjunk utána, hogy egy igazi amerikai reggeli miért nem képzelhető el szalonna és tojás nélkül.

 

Viselkedések manipulálása

Ki tudta, hogy Sigmund Freud, a pszichoanalízis atyja és minden amerikai dolog kritikusa akaratlanul is hozzájárult a nyugati fogyasztói kultúra felemelkedéséhez?

A cigarettázó nők a női hatalom megszerzésének szimbólumaként és a mindenütt jelenlévő szalonna és tojás reggeli két PR-kampány volt, amelyeket freudi ötletek inspiráltak. Az elmélet és a gyakorlat közötti kapcsolat Edward L. Bernays volt, a PR elismert atyja és Sigmund Freud unokaöccse.

Edward L. Bernays alkalmazta Freud-nak azt az állítását, miszerint irracionális erők vezérlik az emberi viselkedést. Ezt bizonyította is egy szalonna kampány az 1920-as években. Beech-Nut megbízta a "modern PR atyját", hogy növelje a szalonna fogyasztást.  De hogyan vegye rá az embereket, hogy több szalonnát fogyasszanak?

 

Ki befolyásolja az embereket, hogy mit egyenek?

Megtalálta a választ: A tudomány!

Megkérdezte az orvosokat, hogy egy könnyű vagy egy kiadós reggelit ajánlanának. Az orvosok túlnyomó többségben bőséges reggelit javasoltak, megnyitva ezzel az utat Bernays előtt, hogy meggyőzze az amerikaiakat, hogy cseréljék le szokásos gyümölcslevüket, pirítósukat és kávéjukat a ma már mindenütt jelenlévő, minden amerikai "kiadós" szalonnát és tojást tartalmazó reggelire.

 

Ez egy rendkívül sikeres marketingkampány volt,

amely „tudományos” információkat, megbízható tekintélyt, szájhagyományt és tudatalatti vágyakat használt fel az energiára és vitalitásra, ami most már örökre a szalonnához kötődik. A Beech-Nut nyeresége megugrott, és megszületett a „szalonnából és tojásból álló amerikai reggeli”.

Ez nem csak a szalonna értékesítését növelte, de súlyt adott annak a gondolatnak is, hogy mennyire fontos a kiadós reggeli.

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink