Stresszes a vásárlási döntést meghozatala?

A rövid válasz: igen. 

Némi szervezés kell hozzá, de gondolkodásmód-váltás is, amelyben elfogadjuk, hogy nincs ideális választás. De előtte érdemes egy kicsit jobban megvizsgálni, miért lehet olyan nehéz a vásárlási döntés meghozatala.

 

Döntési stressz a vásárlásnál

Nem minden döntés okoz egyforma stresszt. 

A mindennapi döntések, mint például a reggeli kávérendelés, vagy az élelmiszervásárlás, gyakran automatikusak. Általában a prefrontális kéreg irányítja. A prefrontális kéreg teszi lehetővé, hogy gondolkodjunk, mielőtt cselekszünk. Az ember azt hinné, hogy a nagy és fontos döntések, mint például egy munkahelyváltás, vagy házvásárlás okoz igazán döntési stressz helyzetet.

 

De nem!

Ki gondolná, de a látszólag könnyűnek tűnő vásárlási döntések, mint például egy új kerékpár, egy télikabát, vagy éppen egy kenyérpirító kiválasztása sodor minket leginkább döntési stresszhelyzetbe.  Nem nagy vásárlások, de mivel rendszeresen nem vásároljuk, több időt töltünk a költségek és a haszon mérlegelésével. Jó döntést akarunk hozni.

 

Ez megfelel a célomnak?

Abban a hitben keresünk, hogy létezik a "tökéletes dolog”, csak meg kell találnunk.

A sok információtól túlterheltté válunk és már meg is érkeztünk a döntési stressz kapujához, ezért egész egyszerűen képtelenek leszünk a választásra. Ez arra késztethet bennünket, hogy egy kevésbé optimális vásárlási döntést hozzunk, csak hogy véget vessünk a döntéshozatali folyamatnak, vagy teljesen elkerüljük a helyzetet és rábízzuk párunkra a választást.

 

Persze lehet ezt így is!

https://www.youtube.com/watch?v=eEO4FMbgJSQ

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink