Nyakunkon a 4. ipari forradalom!

Szüleink 30- 40 évvel ezelőtt még Szokol rádiót hallgattak, keverőtárcsás mosógéppel mostak. A színes televízió az 1980-as években vált tömegtermékké.  Eldobható pelenkáról - ami az Egyesült Államokban 1959-től létezett – még csak nem is hallottak. Autó, jobb esetben a Trabant, Zsiguli, Skoda és Wartburg volt. Nem is olyan régen volt még, persze nem Hérón labdája néven ismert turbinára kell gondolnunk, a gőzgépek elterjedése és ipari felhasználása.

Tanulmányainkból még emlékszünk rá, hogy a gőzmozdony tette lehetővé a közlekedés forradalmát a szárazföldön. A gőzhajók a vitorlásokat szorították ki a tengeri hajózásból. Elég, ha emlékszünk az Onedin sagára.

Hallottunk Henry Ford –ról aki elsőként alkalmazta a szerelőszalagot autógyárában. Érdekesség azonban, hogy Taylor elgondolását tökéletesítette. Frederick Winslow Taylor az 1870-es években a Midvale Steel Company acélműveiben először, mint munkás, később, pedig mint művezető kezdett el foglalkozni a műhe­lyek irányításának kérdéseivel. A szerelőszalag bevezetése megterem­tette annak lehetőségét, hogy az időmérést és a mozdulatok elemzését összekapcsolja a gépesítés elméletével.

Jelenleg még a harmadik ipari forradalmat éljük és ez – gondoljunk csak bele - a 20. század végétől kezdődött! Igazi fejlődést Magyarországon az 1990-es évektől tapasztalunk. Az elektronika ugrásszerű fejlődést produkált az egész világon. Kiépült egy világméretű kommunikációs hálózat – az internet. A számítógépek használata, alkalmazása a 21. százazd elejére már minden napos tevékenységünk szinte elengedhetetlen része. Szinte természetesnek tekintjük a gyártási folyamatok robotizációját.  Szerelőszalag ugyan még van, de egyre több termék emberi kéz érintése nélkül kerül hozzánk. (Becsüljük meg a manufaktúrákat!)

Naponta hallunk az újabb és újabb technológiai újításokról az iparban, kereskedelemben, az orvosi kutatások pedig már – már a csodák határát súrolják. Mesterséges intelligencia! Nagy kihívás az emberiségnek és feltehetően szükség van rá, de a határokat tiszteletbe kell tartani.

És már meg is érkeztünk a negyedik ipari forradalom kapujához. A gyárakban már emberi beavatkozás nélkül a gyártó- és vezérlő berendezések saját maguknak hangolják össze és szervezik meg a működésüket. Tehát a negyedik ipari forradalom eljövetelénél a gépek és tárgyak egyetlen információs rendszerbe összpontosulnak. Az ipari folyamatok teljes digitalizációja az ipar 4.0 .

És mi lesz az emberekkel, a társadalommal?  A kihívásokra minden korábbinál gyorsabb válaszokat kell majd adni. Nem érünk rá.

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink