„Nomen est omen”?

A termék neve alkotja az első benyomást, a márka imázsát.

Gyakran a névadás határozza meg, hogy a márka milyen helyet foglal el a piacon és a fogyasztók tudatában. Nem minden cég ért egyet ezzel, egyes üzletemberek úgy vélik, hogy a márkanév nem fontos, a lényeg az, hogy a termék jó legyen.

 

Mekkora tévedés!

A történelem számos példát ismer arra, amikor egy sikertelen cégnév, vagy márkanév egy jó marketingstratégia összeomlásához vezetett. Ámbár ellenpélda is van, számos történet kering arról, hogy ismeretlen cégek szinte véletlenszerűen választottak maguknak nevet, majd piacvezetők lettek saját piaci szegmensükben.

 

Általában a legérdekesebb, legmegfelelőbb ötletek már megszülettek.

Igen, és előfordulhat, hogy a kigondolt nevek, különösen a jól hangzó kombinációi már regisztrálva vannak. Az ingyenes domain nevekkel pedig még rosszabb a helyzet.

 

Nem megy pár óra alatt kitalálni egy cégnevet, vagy márkanevet.

Az első és fő probléma a nagy verseny. Az is biztos, hogy a marketing szakemberekre kemény munka vár. A megfelelő cégnév, vagy márkanév megtalálása olyan érzés lehet, mintha tűt keresnénk a szénakazalban. A választott név mindent inspirál a csomagolástól és a vizuális választástól kezdve az üzleti logóig.

A cégnév, vagy márkanév lehet "szuper eredeti", őrülten menően hangzó, sok jelentést és utalást tartalmazhat, ugyanakkor nem passzol a pozicionáláshoz és a célközönséghez.

Tanulmányozni kell a kulcsfontosságú versenytársak leghatékonyabb neveit, megérteni, hogyan viszonyul hozzájuk a célközönség. Így azonosítható egy pozitív asszociatív térkép, ami segítséget nyújt a névadáshoz.

 

Össze kell állítani egy kritériumlistát, a cég, vagy a márka nevének kiválasztásához

  • jól hangzó márkanév
  • a legelfogadhatóbb pozicionálási tükrözés;
  • a cég fő előnyei, értékei;
  • megkülönböztetés a versenyképes vállalkozások között;
  • negatív asszociáció elkerülése
  • Előfordulhat, hogy a kiválasztott cégnév, vagy márkanév egy másik nyelven disszonánsak és félrefordítható.

És ne feledjük, „Nomen est omen”!

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink