„Ne mosogass kézzel!”

Ha nem kézzel, akkor mosogatógéppel, ugye? Nosza, teljesítsük gyermekünk óhaját és gyorsan vegyünk egy mosogatógépet! Na de miből? Csemeténk rosszalló tekintetét állva, nem törődve bolygónk vízkészletének lecsorgását a csatornába, és sarjunk jövőjét semmibe véve, nemet mondunk tiszteletteljes kérésére.

..és bűntudatunk van, hogy mi bizony kézzel fogunk még sokáig mosogatni, még akkor is, ha a reklám a megoldásra is rámutat.

 

A bűntudat felhasználása a reklámokban nem új keletű

A bűntudatot felkeltő reklámok sok frusztráció forrása lehetnek, ha egyes fogyasztók nem engedhetik meg maguknak azt a terméket, amelynek érdemeit a reklámok dicsérik.

A marketingszakemberek masszívan kihasználják a bűntudat érzést: de vajon hatékonyak-e a módszereik, és okosan használják őket? A bűntudat ösztönzése kiváltja-e a fogyasztó bizonyos viselkedését?

 

A bűntudat valóban szerepet játszik vásárlási magatartásunkban

A marketingszakemberek által bevált taktika a bűntudatra való apellálása az, hogy egy hirdetésre erős érzelmi választ generáljon a fogyasztókban. Emlékeztetik az embereket a hiányosságaikra, vagy termékek eladására,esetleg az általános fogyasztói magatartás megváltoztatására.

 

A bűntudat kiváltható érzelem

Többé-kevésbé finom módon a marketingszakemberek mindig is felhasználták ezt a fájdalmas lelkiállapotot árúk és szolgáltatások népszerűsítésére. A marketingszakemberek különböző típusú reklámokkal megpróbálják kiváltani a bűntudat negatív érzését a potenciális vásárlókban. A reklámokban például a bűntudat ugyanolyan gyakorisággal kerül alkalmazásra, mint a humor, vagy az összehasonlítás.

Vigyázat, az erős bűntudat néha ingerültséggel és haraggal jár, olyan érzelmekkel, amelyek negatívan befolyásolják a fogyasztókat, a márkához való hozzáállásukat, még az ignorálás veszélye is bekövetkezhet.

Az emberek kétszer nagyobb valószínűséggel vásárolnak etikus terméket, ha a marketingstratégia pozitív érzést kelt, nem pedig bűntudatot.

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink