Napi 8 pohár víz ,és a palackozott víz értékesítése tovább nő

Olyan sztárok állítása, mint Jennifer Aniston – é (aki a Smart Water márka nagykövete), miszerint „szépségének titka” a naponta több liter víz elfogyasztása, vagy a magazinok ajánlása, hogy a ragyogó bőrért nem kell mást tennünk, mint napi 8 pohár vizet innunk, igazán meggyőző.

 

És valljuk, be nem is nehéz betartani.

De ugye mi ezt nem hisszük el, hiszen, ha így lenne, mindenki gyönyörű lenne és a kozmetikusokra sem lenne semmi szükség.

 

Akkor mennyi vizet kell innunk naponta?

Irány az internet és nézzük meg a megbízható orvosi portálokat, majd onnan megtudjuk az igazat! 

 

És mit látunk? Igyunk napi 8 pohár vizet

Mindenhol ott van, viszont nincs sehol valódi tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az egyébként egészséges emberek számára bármiféle előnyt jelentene, ha több vizet isznak, mint amennyit kívánnak (vagyis többet, mint amennyit természetes módon megisznak a szomjúság oltására).

 

A "napi 8 pohár víz" szabályra tehát lehetetlen tudományos igazolást találni 

Hogyan jött létre?

Van egy olyan verzió, amely szerint ennek az információnak a forrása az Egyesült Államok Kutatási Tanácsának Élelmiszer-és Táplálkozási Osztályának 1945-ös ajánlása volt, amely szerint az embereknek körülbelül napi 2,5 liter vízre van szükségük, vagyis 1 milliliter minden kalória élelmiszerhez. 

 

…és jöttek a marketingesek

A marketingesek világszerte nagy lehetőséget láttak a napi 8 pohár víz fogyasztásában, és egy mítoszt alkottak, amelynek hihetetlen meggyőző erejét semmi sem tudja a mai napig sem megingatni.

A 90-es években, amikor a palackozott víz széles körben elterjedt, a marketingesek elkezdték életstílus-jellemzőként és divatos kiegészítőként pozícionálni. A divatmagazinok egymással versengtek, hogy cikkeket tegyenek közzé a napi 8 pohár víz előnyeiről. A felhajtás nőtt, és ezzel együtt a kiszáradástól való félelem is. Az iskolásokat arra biztatták, hogy vigyenek magukkal egy palack vizet az órákra, és igyanak egész nap.

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink