Mit is jelent a márkapozíció?

Nagyon egyszerűen a márkapozíció a fogyasztó és a márka közötti asszociációk összessége.

 

Ugye milyen egyszerű?

Csakhogy ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik!

A marketing szakemberek tisztában vannak azzal, hogy egy termék vagy szolgáltatás átgondolt pozicionálása tud csak egy márkát pontosan oda helуezni a fogуasztó fejében, ahová szeretnék. Egy márka pozicionálást irányítani kell, mert ha nem, ha a pozicionálás folуamata az emberek fejében történik meg, az nem biztos, hogy szerencsés, mert kiszámíthatatlan hatással lehet a márkára.

 

A márka pozicionálás szerepe napról napra nő

Tekintettel a piac összetettségére, az új és harsány versenytársak megjelenésére, a trendek hatására, a célközönség változó igényeire, a márka pozicionálásának szerepe napról napra nő.

 

A „mindenkinek” megfelelő termék azt jelenti, hogy senkinek sem

A marketing szakemberek alkalmazását pénzkidobásnak tekintő vállalatok gyakran azt feltételezik, hogy olyan terméket vagy szolgáltatást hoztak létre, amelyek mindenkinek megfelelnek, minek ide marketing munka?

Az ilyen álláspont hibás, és azt jelzi, hogy a vállalat nem ismeri a célközönségét, nem alkotott róla megfelelő elképzelést, és nem dolgozott ki pozicionálási stratégiát.

Egy márkának fel kell készülnie arra, hogy nem lehet minden vásárló kedvére tenni, valakinek egyszerűen nem tetszik vagy nem megfizethető a termék. Van, akinek például nem tetszik a termék illata, valakinek az íze, valakit pedig taszít a csomagolás.

 

Mit tesznek a marketing szakemberek?

A stratégia felépítése során meghatározzák a termék erősségeit és gyengeségeit, tulajdonságait, és előnyeit a versenytársakkal szemben. Függetlenül attól, hogy milyen terméket állít elő egy vállalkozás, meg kell keresni a célközönség szívéhez vezető utat, meg kell ismerni igényeit és érdeklődését. Ehhez azonban elengedhetetlen felhasználni a marketingkutatások eredményeit, statisztikákat és egyéb információkat, amelyek alapján már megvalósítható egy termék, vagy szolgáltatás megfelelő pozicionálása.

 

Mindenkinek vannak gyengeségei.

A gyengeségek és hiányosságok felismerése pedig az első lépés a sikeres pozicionálás felé.

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink