Miért tűnik el sok márka a piacról?

Az üzleti környezet drámaian megváltozott az elmúlt 30 évben, különösen a digitális technológia megjelenésével. Ezalatt az idő alatt számos olyan globális márka tűnt el a piacról, amelyek egyszerre voltak ismertek és meghatározó szereplők saját iparágukban. Sok példa van arra, amikor az első pillantásra sikeres márkák fokozatosan kezdték elveszíteni pozícióikat a piacon, majd csendben eltűntek.

Legyen szó stratégiai téves ítéletekről, önelégültségről, technológiai változásról vagy az előrelátás hiányáról, rengeteg tanulnivaló van ezeknek az egykor kedvelt globális üzleti ikonoknak a megszűnéséből. A piaci változások még a legjelentősebb vállalkozások alapjait is megdönthetik.

 

Milyen okok befolyásolják egy márka eltűnését?

„Sokat akar a szarka…”

A márka eltűnésének az első és legnyilvánvalóbb oka, a márka képességeit meghaladó terjeszkedés. Túl sok vállalat próbál vakon terjeszkedni és új piacokra nyomulni anélkül, hogy időt szánna a kockázatok és előnyök megértésére. A piacbővítési stratégia kritikus fontosságú a vállalkozások számára.

 

„Jó az úgy…”

A márka eltűnősének második oka, meglehetősen banális, ez pedig a minőségvesztés. A leghűségesebb fogyasztó még egy nagyon erős márkának sem tudja megbocsátani az egyértelmű minőségromlást, túlnyomó többsége megfontolja a márkaváltást.

 

Marketing

Nyilvánvaló hibák a marketingben, a pozicionálásban, az árképzésben, a csomagolásban, a reklámkampányokban.

Egy márka eltűnésének leggyakoribb oka a márka promóciós stratégia hibái, illetve a hosszú távú stratégia hiánya.

Egy gyönyörű koncepció kidolgozása, egy varázslatos reklámkampány kivitelezése és lebonyolítása csak a kezdet. Az igazi munka csak ezután indul, nap, mint nap, egy év múlva, öt, vagy akár tíz év múlva. Folyamatosan figyelemmel kísérni a változásokat, és magát a terméket kellő időben adaptálni (vagy javítania), és módosítani a pozicionálását.

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink