Michael Dell marketing zseni?

A Forbes magazin 2019-ben is közzé tette a 100 leggazdagabb emberek listáját. A lista 25. helyét az 54 éves Michael Dell foglalja el, akinek vagyona 37 milliárd dollár tesz ki.

2000-ben a 10. helyezett volt 19,1 milliárd dolláros vagyonával.

Eltűnődünk azon, hogy ekkora vagyon megszerzéséhez milyen rendkívüli tudással, ismeretanyaggal kell rendelkeznie egy embernek? Miféle kivételes képességekre, készségekre van szükség? Tudósnak, vagy pénzügyi zseninek kell lenni, vagy minimum olyan tudással kell rendelkezni, mint mondjuk Einstein? Az emberiség történelmében egyedi, világrengető találmánnyal állt elő? Vagy ügyeskedéssel, spekulációval tett szert ilyen mértékű gazdagságra?

 

Nézzük, mit tudhatunk Michael Dell-ről?

University of  Texasra járt Austinba, fizika szakra, amit nem fejezett be. Tehát nincs felsőfokú végzettsége. Érdeklődése a számítógépek felépítésére, összeállítására, javítására irányult. Kreativitásával különleges hardveres megoldásokat állított össze. A számítógép programozása nem kötötte le figyelmét, inkább a gép szerkezete foglalkoztatta.

Még diákként 1984-ben ezer dolláros tőkével céget alapított PC's Limited néven és elkezdte IBM-kompatibilis számítógépeit árulni melyeket ő szerelt össze alkatrészekből. És itt vége is lenne a történetnek, mert csodák nincsenek. Valamelyik újság azt írta, hogy Dell sikere „Michael józan paraszti észre alapozó üzleti modelljének köszönhető."

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink