Miből állt régen a marketing?

Pénz, reklám és értékesítés.

Ez a három eszköz – főleg, ha egy vállalat nagy összegeket költött reklámra – elég volt ahhoz, hogy a fogyasztói preferenciát kialakítsák márkáik számára. Az embereket a tévékészülékükhöz ragasztották, akik 15 percenként látták reklám üzeneteiket. Eltekintve attól, hogy a fogyasztók megkérdezték egy barátjukat egy adott márka termékéről, aligha tudtak más forrásból tájékozódni.

 

Miből áll ma a marketing?

A fogyasztó manapság úgy tud kommunikálni egy márkával, ahogy korábban soha, percek alatt lebonthatja vagy felépítheti azt. 

Az internet a közösségi médián – Google, Facebook, My Space, Twitter, blogok – keresztül a vásárlók hirtelen sokkal többet megtudhatnak egy márkáról, termékről vagy cégről. Új termék vásárlása előtt több száz értékelést nézhetnek meg a Google-on, blogot írhatnak, kikérhetik ismerőseik véleményét a Facebook-on, mindezek nagyobb súllyal bírnak a döntéshozatalban, mint a márka reklámozása.

 

Ez hatalmas lehetőséget nyitott meg a márkák előtt. 

Hagyhatják, hogy a fogyasztók maguk végezzék el a kutatást és a marketinget! 

A valóság az, hogy azok a márkák, amelyek a fogyasztó hangján születnek és nevelkednek, sokkal szilárdabbak, sokkal erősebbek és sokkal gyorsabban növekednek.

 

A globalizáció nagy kihívás a marketing szakembereknek

A marketing szakembereknek a márka életének első napjától kezdve globális megközelítéssel kell kidolgozniuk cégük marketing stratégiáját. Vallásokon, kultúrákon és más dimenziókon keresztül kell gondolkodniuk, amelyekre a múltban, kivéve, ha kimondottan nemzetközi piacra kellett dolgozniuk, soha nem gondoltak volna. Ez azt jelenti, hogy a marketingben manapság már nem lehet csak „országos” márkákban gondolkodni, mert minden márkát globálissá tesz az internet. Olyan márkák, amelyek korábban soha nem éltek volna meg, mert piacuk túl kicsi volt, vagy extrém piaci rést képviseltek, most speciális termékükhöz a világ minden pontjáról megindulhat a kereslet.

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink