Mi a titka a hosszú távú üzleti sikernek?

Szerinted mi szükséges a hosszú távú üzleti sikerhez? A marketing? Az igény? A konkurencia hiánya? A jószerencse, a megfelelő csillagok együttállása?

Akár mindegyik hozzájárulhat a folyamathoz, de a legfontosabbat valahogy sokan szem elől tévesztik az út során: az álmukba és a magukba vetett erős hitet. Így született meg az a Guinness rekord is, ami az első önerejéből lett milliomost jegyzi. Aki ráadásul afroamerikainak született, nőnemű volt és kezdetben mosónőként dolgozott.

Madam C.J. Walker történetét nemrég egy sorozatban dolgozták fel, ami azért is magával ragadó, mert gyakorlatilag kézenfogva húz végig a siker felé vezető úton, bemutatva annak fájdalmas állomásait is, míg végül a kitartó hit és munka meghozza gyümölcsét. A sorozat persze nem teljesen fedi a valóságot, viszont sikerei tényleg valódiak voltak. Lefektette a modern marketing és üzlet alapjait, amiből még most is táplálkozunk. Milyen örökséget hagyott maga után?

Ehhez előbb tudnod kell, milyen utat járt végig:

A hajdani Sarah Breedlove hatodik gyerek volt, a családban ő volt az első szabadnak született afroamerikai. Szülei pár évvel később meghaltak, így 7 évesen, árván költözött nővéréhez. 14 évesen házasodott először, csakhogy meneküljön sógora bántalmazása elől, ebből a házasságból született egyetlen lánya A’ Lelia, aki később sokat segített az üzletben neki.

Sarah aggódni kezdett, hogy munkája hamarosan tönkreteszi egészségét, és akkor nem lesz, aki gondoskodjon lányáról, hogy továbbtanulhasson és boldoguljon az életben. Ekkor találkozott egy vállalkozó hölggyel, akinek termékei segítettek nemcsak saját, de más afrofrizurával szenvedő hölgytársán is. Ettől kezdve ő is értékesítette a csodahajápolókat, melyek segítettek a vegyszerek, a rossz higiénia és táplálkozás miatti hajproblémákon.

Titokban továbbfejlesztette a termék recepjét, hogy saját portékáit árulhassa. Otthagyta értékesítői állását és saját szalonokat nyitott több városban is, melyben férje, C.J. Walker is támogatta, aki hirdetési ügynök volt egy újságnál. Az eladáson túl viszont nagyratörőbb tervei is voltak a hölgynek: olyan munkahelyet és lehetőséget akart adni az afroamerikai nőknek, amivel sikeresen megállhatják a helyüket az életben. Ugyan házassága tönkrement és súlyos veseelégtelensége miatt nem sok ideje volt hátra, céljait ezek után sem tévesztette szem elől.

Lássuk tehát, miben volt ő úttörő és mit köszönhet még a szakma neki a mai napig is:

  • Madam C.J.Walker 40 000 értékesítőt és dolgozót képzett ki kurzusai során, akik afroamerikai nőket szolgáltak ki nekik való hajápoló termékekkel az Egyesült Államokban, Közép-Amerikában és a Karib térségben. Nem félt megosztani tudását munkatársaival, hiszen tudta, hogy ezzel növekedhet.
    A Walker’s Legacy még mindig működő program, ahol tovább viszik szellemiségét és releváns szakmai tanácsokat kínálnak a karrierépítésben mindenféle nemzetiségű nő számára Amerikában.
  • Őszinte kommunikációval szólította meg közönségét és a storytellinget használta arra is, hogy maga köré gyűjtse és felépítse hatékony értékesítői csapatát. Világszerte most is ez a vezető marketingeszköz.
  • Már több, mint 100 évvel ezelőtt felismerte a közösség erejét a marketingben, melyet sokan még mindig figyelmen kívül hagynak és inkább az alacsony áraktól várják, hogy vásároljanak a látogatók.
  • Rengeteget adakozott és halála után is vagyona egy részét jótékony célokra fordította: a Tuskegee Intézetben tanuló afroamerikai hallgatók tandíjköltségeit finanszírozta, támogatta a YMCA-t és a lincselés elleni mozgalmakba is aktívan bekapcsolódott. Jövőbeni nettó bevételeinek 66%-áról pedig úgy rendelkezett, hogy az szintén az oktatásba és jótékonyságba folyjon.
  • Ő volt az első afroamerikai, női üzletember, aki nemzetközi konferenciát szervezett saját márkájának, ahol 200 értékesítő és szépségnagykövet osztotta meg egymással nézeteit a vállalkozói szemléletről, politikai aktivizmusról és a civil összefogásról. Nyomdokaiba lépve, de már továbbfejlesztve még 2020-ban is megszervezték a Platform névre keresztelt konferenciát.

Ez a felsorolás persze nem meríti ki a hölgy teljes munkásságát, de elég ahhoz, hogy elgondolkodjunk, vajon tényleg mindent megteszünk azért, hogy sikerüljön a megálmodott cél?

A lehetőség adott.

 

Hivatkozások:

https://walkerslegacy.com/six-ways-walkers-legacy-is-fulfilling-madam-c-j-walkers-vision/

https://savingplaces.org/story-categories/madam-cj-walker-stories#.X_7mB-hKjIV

https://en.wikipedia.org/wiki/Madam_C._J._Walker

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink