Lesznek a jövőben „írástudók”?

Ki ír manapság kézzel?

Digitalizált világunkban egyre kevésbé van szükség kézzel leírni bármilyen szöveget is. Ha mégis sor kerül rá, úgy tartjuk ujjaink között azt a szerencsétlen tollat, mint egy ismeretlen tárgyat.
Na, hogy is kell? Bizonytalanul, darabosan írjuk alá, még a saját nevünket is.
Jó hír, már nem kell sokáig ezzel se bajlódnunk, elég lesz az ujjlenyomatunk. Nem azért mert analfabéták vagyunk, hanem mert a technológia gondol ránk.

Jó lesz ez így?

  • 2010-től az Egyesült Államok 45 államában eltávolították a folyóírást, és helyette a (billentyűzeten való) gépelést, illetve a nyomtatott betűkkel való (kéz-)írást kezdték el tanítani a kisiskolás diákoknak,
  • Finnországban 2016 őszétől tanítják az első osztályos diákoknak mind a nyomtatott betűkkel való kézírást, mind a gépelést

A könyvek az újságok és az online oldalak is nyomtatott betűkkel íródnak. Felnőttként is ritkán használjuk a kézírást.

Akkor miért kéne, ragaszkodunk ahhoz, hogy ezt az elavult stílust tanítsuk meg a gyermekeinknek?

  • Franciaországban a folyóírással történő írás oktatását kívánják még jobban erősíteni.

Vajon miért?

  • Pszichológusa szerint, amikor kézzel írunk, automatikusan egy egyedülálló agyi áramkör aktiválódik, és ennek az áramkörnek a folyamatos működésben tartása könnyebbé teszi a tanulás folyamatát. A kézírás jelentőségét hangsúlyozzák a neurológiai és oktatási területen folyó kutatások is.

Kinek van igaza?

  • A kézírás kognitív és finom motoros kihívás. Írás közben az agy számos területe aktív egyidejűleg. 
  • A kézírás javítja, az ember memóriáját az új információk befogadását állítják a tudósok
  • Megállapították, hogy a tanuláshoz kapcsolódó agyi régiók aktívabbak, amikor az emberek kézzel végeznek el egy feladatot. A tanulmány szerzői szerint a kézírás elősegíti az új információk „mély kódolását”, míg ugyanez a billentyűzet használatával nem történik meg.

    Zukerbergék azon dolgoznak, hogy ezt is megoldják helyettünk, a gordiuszi csomót bizony ők átvágják, nem kell tovább hezitálni, hogy toll, vagy billentyűzet!

Percenként 100 szó, csupán gondolattal

2017-ben jelentették be, hogy olyan interfészen dolgoznak, amivel képesek lennénk csupán az agyunk használatával gépelni, nagyjából 100 szó volt a cél percenként. Ez ötször több mint amennyit egy átlagos ember a telefonján ugyanennyi idő alatt le tud gépelni. Ehhez viszont egy viselhető eszköz is kellene.
Ne féljünk ez is meg lesz.
Csak nehogy egyszer gép nélkül maradjunk, akkor kezdhetünk mindent elölről!

Vissza a cikk listához