Lemondasz ügyfeleid 10 százalékáról?

A Földön 1 milliárd ember él valamilyen fogyatékossággal. A 20-as éveiben járó fiatalok közül 4-ből 1 már nyugdíjas kora előtt eléri a rokkantságot.  De még csak fogyatékosnak sem kell lenned ahhoz, hogy te is ebbe a kategóriába tartozz: elég az, ha szemüveget kell hordanod a munkában, vagy egyszer csak eltörik a kezed, és máris nehézséget fog okozni a digitális termékek használata.

Weboldalak használata közben például nagyjából 1 millió ember ütközik akadályba hazánkban.

Szabványok már léteznek a honlapok akadálymentesítésére, és hamarosan törvényi kötelezettséggé is válhat, amire már most érdemes felkészíteni a honlapokat. Sajnos ez a téma még mindig egy informatikai vakfolt, ezért is tartjuk fontosnak, hogy beszéljünk róla, felhívjuk a figyelmet rá.

Hogy mennyire komoly problémával állunk szemben, egy friss esetet hozunk fel példának: Amerikában elsőként nyerte meg egy láttássérült azt a pert, amit egy pizza-óriás étterem lánc ellen indítottak.  A vak férfinek még képernyőolvasó szoftver segítségével sem sikerült ételt rendelnie a Domino étteremlánc weboldaláról, ezért pert indított ellenük.

Modern világunkban már joggal kellene nagyobb figyelmet fordítani az egyenlőségre, ami lényegében mindnyájunkat érint. Rendszeresen vannak olyan napok, amikor annyira elfáradunk, hogy megerőltető leadni egy rendelést egy weboldalon vagy elolvasni egy bonyolultan megfogalmazott szöveget.

 

Akadálymentesített weboldal példa: az Új-Dél Wales kormány oldala

Nagyszabású összefogásokat már itthon is kezdeményeztek az ügyben, így állt össze az IT Összefogás Nap május 31-én, ahol informatikai cégek, IT szakemberek, látássérült programozók gyűltek össze azért, hogy átadják az akadálymentesítéshez szükséges tudást, amivel helyzeti előnybe is kerülhetnek a cégek.

Ugyanis piaci szempontból is kiváltságosabb lehet az a vállalat, aki nem hagyja veszni célközönségének ezt a szegmensét.

Hogyan lehet akadálymentesíteni egy honlapot?

Egy új honlap elkészítése, frissítése előtt érdemes szem előtt tartani olyan szempontokat, melyekkel felszabadíthatjuk weblapunkat a sallangoktól:

  • Legyen érzékelhetően látható, egyértelmű a weblap elrendezése
  • Funkcionális és jól navigálható legyen – ez egyébként is kritérium, hiszen a mai átlagos vásárlói magatartás megkívánja.
  • Egyszerű tartalmak, megfogalmazás: egy iskolás gyerek is könnyen megérthesse.
  • Letisztult arculat
  • Technikai szoftverek használata

A felsorolt pontok mentén már könnyen el lehet indulni az akadálymentesítés útján, és a WCAG (Web Content Accessability Guidelines) iránymutatásai pedig segítenek a gyakorlati alkalmazásban.

Ügynökségünk is kiáll amellett, hogy váljon evidenciává az akadálymentes weboldalak és alkalmazások készítése, ezért a webfejlesztési stratégiába már beékelődött az online hozzáférhetőség is, mint szempont.

Vissza a cikk listához