Jaj, annak a márkának, ha füllent? A Red Bull szárnyakat ad

A Red Bull azt állítja, hogy "szárnyakat ad", ez a szlogen közel két évtizede a cég marketing kampányának alapját képezi, az energiaital jelmondatává vált. Nos, nem a szárnyak hiányát kérték számon a fogyasztók.

 

2013. Egyesült államok

13 millió dollárt (közel 4 milliárd forint) 

A Red Bull-t azzal vádolták, hogy reklámjai hamisak és félrevezetők. Az energiaital állítólagos hatásait semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá. Marketing kampányukkal terjesztik ezeket a megtévesztéseket.  Televízióban, interneten a közösségi médiákban, különböző sporteseményeken, brosúrákban megjelenő reklámok, és a szlogenjét népszerűsítő Red Bull Flugtag sorozat révén.

A társaság rendezte az együttes fellépést azzal, hogy beleegyezett, hogy legfeljebb 13 millió dollárt fizet, beleértve 10 dollárt minden egyes amerikai fogyasztónak, aki 2002 óta fogyasztotta az italt.

 

2019. Kanada

850 ezer kanadai dollár (kb. 190 millió forint)

A kanadai per a Red Bull ellen tulajdonképpen az Egyesült Államokban indított és 2014-ben lezárult bírósági eljárás másolata volt. Csupán egy kiegészítést tartalmazott, méghozzá azt, hogy a Red Bull marketing kampánya, illetve reklámjai nem szolgáltattak elegendő információt az ital alkohollal való keveréséről.

A Red Bull egy nyilatkozatában kijelentette, hogy megállapodott abban, hogy rendezi az együttes keresetet annak érdekében, hogy elkerüljék a bírósági eljárást.

Felállítottak egy  850 ezer kanadai dolláros (kb. 190 millió forintos) alap alapot, ahonnan lehívhatják a nekik járó kártérítést mindazok, akik 2007. január 1. és 2019. július 23. között vásároltak Red Bull italt és becsapottnak érzik magukat. Fejenként 10 dollárt kaphatnak.

A Red Bull elleni vádak annyira abszurdok, hogy valószínűnek tűnik, hogy a pert egy ügyes ügyvédek csapata készítette el.

Feltételezhető, hogy emberek milliói, akik szeretik és fogyasztják a Red Bull-t arra számítottak, hogy az ital jelentősen befolyásolják teljesítményüket.

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink