Jaj, annak a márkának, aki nem mond igazat!

Splenda szerint "cukorból készült”

A Cukor Szövetség vizsgálatot kért a Splenda alternatív édesítőszerének "Made from Sugar" (Cukorból készült) jelmondatánál. A Szövetség szerint a gyártó megtéveszti a felhasználókat azzal, hogy a Splenda fogyasztásával azt sugallják, hogy természetes édesítőszert használnak. Szerintük a gyártó címkéje, illetve reklámozása félrevezető, és hogy az édesítőszer nem más, mint "gyárban gyártott, erősen feldolgozott vegyi anyag".

A Splenda valóban egy szukralóz alapú mesterséges édesítőszer, amelyet a Szacharóz klórozásával állítanak elő. 

A szukralóz körülbelül 320–1000-szer édesebb, mint a szacharóz,  háromszor olyan édes, mint az aszpartám és az aceszulfám-kálium, és kétszer olyan édes, mint a nátrium-szacharin. 

A Cukor Szövetség okfejtése alapján miért gondolhatták azt az emberek, hogy Spendla használata olyan, mintha cukrot használnának?

 

Mert a reklám azt állítja?

Talán azért mert más mesterséges édesítőszerekkel ellentétben a szukralóz hőstabil 232 °C-ig, tehát a Splenda az asztali cukor helyettesítésére használható a főzéshez és sütéshez.  

Léteznek olyan Splenda termékek, amelyeket kifejezetten erre a célra csomagolnak. 

Cook's Illustrated által végzett termékvizsgálat során a Splenda-val történő főzés legfőbb hátránya az volt, hogy az nem barnul vagy karamellizálódik, ahogyan az asztali cukor.  A Cook's Illustrated azonban azt is megállapította, hogy a Splenda-val sült desszerteknél "nem érezhetőek azok a mesterséges aromák, amelyeket szinte minden más cukorpótló használatánál. "

A Cook's Illustrated egy amerikai főzési magazin, amelyet kéthavonta tesz közzé az America's Test Kitchen cég. Nem fogad el semmiféle reklámozást, és kiterjedt receptteszteléssel és részletes utasításokkal jellemezhető. A magazin alapos értékelést végez a konyhai felszerelések, valamint a márkás ételek és összetevők tekintetében is.

2007-ben Splenda ellen az Equal rivális édesítőszer alkotói által vezetett peres eljárás lezárult. Az Equal 200 millió dollárt keresett Splenda-tól a tisztességtelen nyereség rendezése néven. Az NBC szerint azonban a megállapodás pontos összege bizalmas marad.

Veszteség: 200 millió dollár

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink