„Igyál egy narancsot!”

azaz, hogyan mentsük meg egy ország narancs termelését?

Ez az egyszerű mondat a reklámtörténet klasszikusa Albert Lasker zseniális szlogenje.   A kaliforniai narancs a Sunkist, Lasker briliáns marketingkampánya révén vált világhírűvé. A narancslé a mai napig az egyik legkedveltebb ital.

 

De ne szaladjuk ennyire előre!

Hogy volt? 

Az egész azzal kezdődött, hogy az 1890-es évek fordulóján Kaliforniában az új mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazásának köszönhetően a narancstermés drámaian megnőtt, amíg 1880-ban egy hektár földről 3 tonna, addig 1893-ban már 40 tonna narancsot takarítottak be.

 

Miért okozott ez problémát?

Mert a narancs egzotikus gyümölcsből, egyszerű árucikké változott. A nagyobb termés nem hozott nagyobb nyereséget a termelőknek, sőt gyakran veszteséget okozott.

 

Pedig próbálkoztak…

1893 elején a legnagyobb cégek közül, több mint 100 egyesült a Sunkist narancs szövetkezetben, de ez nem oldotta meg automatikusan a termékpiac megszervezésének problémáját. 1905-re már 5000 tagja volt a szövetkezetnek, több mint 14 millió dobozt értékesítettek, de ez még mindig nem volt elég.

A narancspiacon túlkínálat volt, és a narancstermesztők veszteségesen értékesítettek.

 

Mi hiányzott? A marketing és Lasker

Csak egy feladat volt - a narancs értékesítésének alapvető növelése.

 

Igyál egy narancsot! 

A gondolkodás zseniális volt. Lasker tehát megtervezett és legyártott egy narancslé facsarót, és tíz centért eladta egy nagy köteg naranccsal együtt. A reklámok rávették az embereket, hogy facsarjanak narancsot, és igyanak narancslevet reggeli közben, hogy egészségesen kezdjék a napjukat.

 

A marketingkampány előtt az adagonkénti átlagos fogyasztás fél narancs volt.

Lasker narancslé marketingkampánya után azonban adagonként két és fél narancsra ugrott. Lasker tudta, hogy a narancs C-vitaminban gazdag, ezért a reklámokban kifejtette, hogy a narancslé fogyasztása jót tesz az egészségnek. Hogy megbizonyosodjon a C-vitamin fontosságáról a különböző korcsoportok étrendjében, egy speciális kutatási projektet finanszírozott a Chicagói Egyetemen, és ezt a tényt megerősítette.

 

400 százalékos növekedés!

A javaslatot az amerikaiak gyorsan elfogadták; megváltoztatta az emberek viselkedését. A következő 25 évben az egy főre jutó narancsfogyasztás megduplázódott. A reggeli frissen facsart narancslevet az amerikai életmód egyik szimbólumaként kezdték felfogni. Ez a hagyomány a világ számos országában elterjedt.

A narancstermesztők abbahagyták a fák kivágását, és sikerült megmenteni a mezőgazdaság ezen ágát Kaliforniában és az ország számos más államában.

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink