Hugo Boss Hitler szabója volt (amiről persze nem szeretünk beszélni)

Hugo  Boss… luxusórák, illatszerek, férfiöltönyök, divatruhák, kiegészítők, és… náci egyenruhák.

Nem csak Hugo Boss volt a rendszer „követője”

Hugo Boss messze nem az egyetlen, akinek a vállalkozása Hitlerrel való kapcsolata által nyereséges volt. A kölcsönösen előnyös üzleti tevékenységet folytató nagyvállalatok listája kiterjedt volt, mind Németországon belül, mind azon kívül - ideértve a Volkswagen, a Bayer, a Coca-Cola, a Nestlé, a Kodak, a Ford, a General Motors, az IBM, a Siemens, a Chase Nemzeti Bank és az Associated Press.

 

Haszonélvező, vagy követő, nem mindegy?

Már 1924-ben Hugo Boss gyártotta az NSDAP (Nemzeti- Szocialista Munkáspárt) barna katonai egyenruhát. Kezdetben maga Boss tervezte és biztosította a náci barna inges ruhákat, beleértve a Stürmabteilung  (SA) egyenruhát, és a Hitlerjugend egyenruhát is.

A gazdasági válság azonban Hugo Boss vállalkozását is csődbe juttatta.

 

Boss csatlakozott a náci párthoz

Mint Hitler kedvelt szállítója a pártba való belépése több szerződést jelentett Hugo Boss számára. A náci diktatúra alatt Boss eladása az 1932-es 38.260 márkáról 1941-ben 3.300.000 márkára gyarapodott.

 

„Ez a szabó Führer egyik legértékesebb vagyona”

Boss belépését a náci pártba sokan „gazdasági opportunizmusnak” tulajdonították, mivel nyilvánvaló volt, hogy nem mindennapi üzleti előnye származott belőle.

Sokan állítják azonban, hogy a náci ügy iránti elkötelezettsége őszinte volt.

 

1937-től kezdve Hugo Boss kizárólagosságot nyert, csak ő készített egyenruhát a nácik számára.

Az egyenruha megrendelések kielégítésének érdekében Boss 1940-től főleg nőket alkalmazott, szinte rabszolgamunkásokként, később lengyel és francia hadifoglyokkal egészítette ki a létszámot a metzingeni textilgyárban.

A háború után Boss-t más német kollaboránsokkal együtt egy regionális nácítlanítási bíróság elé állították. A „Hitler szabója” néven ismert Boss védekezésében azt állította, hogy csak azért lépett be a náci pártba, hogy megmentse cégét.

 

A büntetés

A bíróság megállapította, hogy Boss „a rendszer haszonélvezője” volt ezért 100.000 márka pénzbírságot szabott ki rá és arra kötelezte, hogy szakítson meg minden kapcsolatot saját cégével, és megtiltotta, hogy bármely politikai párt, vagy szakmai szervezet tagja legyen.

 

Na, de nem eszik olyan forrón a kását…

Boss fellebbezésével elérte, hogy a bírságot 75%-kal csökkentsék, a többi korlátozást enyhítsék, és bűnösségét a rendszer „követőjévé” minősítsék.

Mielőtt a francia katonai kormány jogerőre emelhette volna a kiszabott büntetést, Boss 1948-ban meghalt.

 

És most hol tart Hugo Boss, a cég?
https://www.vg.hu/vallalatok/kereskedelem/nyereseges-volt-a-hugo-boss-a-harmadik-negyedevben-3348589/

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink