Hogyan mérjük fel, hogy egy állítás igaz vagy hamis?

Természetesen azt gondolná az ember, hogy meglévő tudásbázisunkat, és talán ha néhány jól elhelyezett Google-keresést használunk, hogy összehasonlítsunk egy állítást a rendelkezésre álló bizonyítékokkal, megtaláljuk az igaz állítást.

Egy racionális ember sem fogadna el igaznak egy állítást anélkül, hogy előbb alaposan és kritikusan megvizsgálná, igaz?

A marketingszakemberek azonban több száz „trükkel” vannak felvértezve elménk sajátosságai alapján.

 

Az ismétlés a tudás anyja, a reklámok ismétlése a reklámok atyja?

A marketingszakemberek tudják, hogy az ismétlés a reklámoknál kulcsfontosságú ahhoz, hogy az emberek elfogadják a reklámok üzeneteit, még ha először nem is hiszik el.

Amikor a reklámokon keresztül ismételten ugyanazokat az információkat halljuk, egyre könnyebben válik feldolgozhatóvá számunkra. És amint láttuk, - előző bogbejegyzésben - minél kevesebb erőfeszítést kell fordítanunk valaminek a feldolgozására, annál pozitívabban viszonyulunk a dolgokhoz.

Magyarul az emberek előnyben részesítenek egy terméket, vagy márkát egyszerűen azért, mert már jól ismerik az ismétlődő reklámok miatt.

 

Ezt a pszichológiai hatást folyamatosan használják a marketingben

Megszokjuk a termékeket, és automatikusan jobbnak tűnnek számunkra anélkül, hogy tárgyilagosan értékelnénk, vagy összehasonlítanánk más termékkel.

Ráadásul az igazság illúziója is benne van a dologban, és nem csak öntudatlanul veszünk le egy ismerős márkát a polcról, hanem hisszük is, hogy a kiválasztott termék tényleg jobb, mint az összes többi. 

 

„62,400 ismétlés egy igazság”

Aldous Huxley, Szép új világ című könyvében azt írja: Száz ismétlés heti három éjszaka négy éven keresztül - hatvankétezer-négyszáz ismétlés egy igazság.”

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink