Hatékony keresési módszerek a Google-ban 2. rész

Folytassuk a korábban elkezdett, hasznos Google keresési módszerek listáját. Legutóbb az olyan szavak kizárásáról volt szó, amik valamilyen tulajdonságuk miatt – formai vagy tartalombeli- hasonlóak az általunk keresett szóhoz, de számunkra teljesen irrelevánsak, néha pedig kimondottan zavaróak.

 

Most nézzük meg, hogyan gyorsíthatjuk a Google keresést, ha már egyből leszűkítjük, hogy milyen formátumú anyagot keresünk. Ha tudjuk, hogy nem egy konkrét weboldalt, hanem egy dokumentumot keresünk, akkor érdemes a dokumentum formátumát is beírni a keresőbe. Elképzelhető, hogy magára a keresőszóra is ki fogja adni a nekünk megfelelő dokumentumot, de a hangsúly most a keresés felgyorsításán és az időtakarékosságon van. Példával szemléltetve így nézne ki, ha egy kisállatokról szóló dokumentum érdekel minket: kisállat pdf vagy kisállat doc (Word). Ha benne van a Google-ben, hogy pdf vagy doc, akkor az ilyen formátumban íródott anyagok fognak előre kerülni. A dokumentumok kiterjesztése természetesen sokféle lehet, a pdf és a doc csak a leggyakrabban használtak.

 

Nem kapcsolódik szorosan a keresési praktikákhoz, inkább egy kis érdekesség. Ha beírjuk a Google-be, hogy „ataribreakout” indul is a népszerű falbontó játék, ami remek pár perces kikapcsolódást nyújt a több órás számítógépes munka közben. Akár most is…

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink