FOMO marketing

A vásárlási döntés meghozatalakor a legtöbben nem csak az árut szeretnénk megkapni, hanem azt lehetőleg maximális haszonnal megszerezni. Itt lesnek ránk a marketingesek: akciós ajánlatok, amelyek korlátozott ideig érvényesek, kezdetben korlátozott mennyiségű áru, vagy éppen most véget érő akció. Mindez szorongást okoz bennünk, mert attól tartunk, hogy lemaradunk egy kihagyhatatlan ajánlatról.

 

De mi is az a FOMO marketing?

A FOMO (Fear of Missing Out) rövidítés jelentése "félelem a kihagyástól", és ez egy pszichológiai ok, amelynek az emberek általában nem tudnak ellenállni.

 

Hogyan alkalmazzák a FOMO marketinget?

A vásárló gyakran itt és most szeretne hasznot húzni anélkül, hogy sokat gondolna a termék előnyeire és valós szükségleteire. Bármilyen promóció számlálója döntésre sarkall – ez a módszer az e-kereskedelemben az online áruházban előforduló elmaradt haszon szindrómájaként írható le.

Nézzünk egy – két példát!

 

Mutasd meg, mit vásároltak mások

„Legkeresettebb”, „Népszerű termékek”, ezek a szlogenek és szűrők még mindig felkeltik a figyelmet. A „csordaösztön”, ilyen vagy olyan mértékben minden emberben benne van, különösen, ha vásárlásról beszélünk.

 

Az emberek hisznek a számokban

Főleg, ha azt látjuk, hogy a termék népszerű, és sokan már megvették, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a többség bizonyára nem tévedhet.

 

Az FOMO marketingben a versenyszellem is segít az eladások növelésében

De vigyázat, ha észrevesszük, hogy „trükköznek”, becsapva érezzük magunkat, és jaj annak, aki ezt megteszi! Például akció előtt felemelik az árakat, majd az eredeti árra csökkentik azokat, vagy az időzítőt folyamatosan meghosszabbítják.

Minden technikát át kell gondolni, és bele kell foglalni a marketing stratégiai tervbe.

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink