AMP hatásai a szakemberek szerint

A link-assistant.hu által készített felmérés igen színes eredménnyel szolgál a Google AMP bevezetésével kapcsolatosan, mely kutatást 329 kereső optimalizálással foglalkozó szakértő segítségével készítettek el. A megkérdezettek között nem csak szabadúszók, hanem céges szakemberek és ügynökségek munkatársai is voltak, akik egytől egyig Amerikában, illetve Európában tevékenykednek. A felmérés célja az volt, hogy kiderüljön, kit mennyire foglalkoztat a Google AMP lefejlesztése és bevezetése, illetve a szakértők szerint milyen hatással lesz majd a keresőoptimalizálásra.

Érdekes, hogy a megkérdezettek nagy többsége, azaz 75%-a fontos momentumnak tartja az AMP oldalak megjelenését és nyomon is követi a fejlesztéseket, illetve érdeklődik későbbi hatásai iránt. Majdnem 20%-uk állandó utána járásról számolt be és a megkérdezettek fele azt vallja, hogy valószínűleg komoly következményei lesznek a fejlesztéseknek. Véleményük szerint a találati lista alakulásában jelentős mértékű hatása lesz a Google AMP oldalaknak. A válaszadók 31%-a úgy véli, közepes mértékű hatással lehet majd számolni, ami természetesen nem kevés, de nem is mindent felül író következménynek számít. A szakemberek elenyésző, mindösszesen 6%-a vélekedik úgy, hogy semmilyen hatással sem lesz a keresőoptimalizálási tevékenységre, illetve a találati lista besorolására.

Jelen helyzetben még korlátozott az AMP oldalak alkalmazása, így a kereső optimalizálásra kifejtett hatásuk is, ha van egyáltalán, akkor az igen elenyésző. Viszont a szakemberek 23%-a már elkezdte ezeket a verziókat használni saját honlapján, majdnem 30% pedig a következő fél évben tervezi az elkészítésüket. 42% úgy gondolja, hogy nem kell ezzel sietni, elég, ha egy éven belül lesz Google AMP oldala.

Hazánkban az organikus listán eddig még nem szerepelnek ezek az AMP verziók, de 12 országban, köztük Németországban, az Egyesült Királyságban és Indiában már igen. Emellett a világ számos pontján tervezik a következő esztendőben való megjelenést. Tehát növekvő tendenciát mutat a Google AMP verzió elterjedése, és amiben biztosak lehetünk, hogy valamilyen mértékű változást ez magával fog hozni. Csak az a kérdés, hogy milyen mértékűt, illetve, hogy milyen gyorsan kell erre reagálni.

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink