Amerikában a vér is eladó!

Humanoid, gyógyító robotok a testben, a Marsra készülünk, de az emberi testet éltető vér pótolhatatlan. A vér adományozása világszerte, vagy nagy részében, tisztán szolidaritás, egészséges emberek önzetlenül segítenek a rászorulóknak.

 

Amerikában azonban nagy üzlet véradás.

Az Amerikai Egyesült Államok export jövedelemének 1,9% - a vér értékesítéséből származik! https://www.ustradenumbers.com/exports/ Ez az óriási összeg, vajon hány liter vér?

 

Kik a véradók?

A nagy gyógyszer gyártókat  a fiatalok vére iránt különösen érdeklődik. Szükséged van könyvekre? Semmi gond! Adományozz vért!

 

Ezzel a reklámszöveggel a Grifols hirdetőtábla-kampánya kifejezetten a munkásosztálybeli diákokra összpontosít. A Grifols többel között plazmából származó gyógyszerek kutatásával, fejlesztésével, előállításával és forgalmazásával foglalkozik.

A vért és a plazmát az ország legszegényebb közösségeiből gyűjtik. Az American Journal of Public Health közzétett tanulmány szerint a véradományozási klinikák 5-8-szor nagyobb valószínűséggel helyezkednek el a magas kockázatúnak minősített népszámlálási területeken.

 

Szegénység Amerikában?

Urban Institute 2018-as felmérése szerint az Egyesült Államokban mintegy 130 millió amerikai képtelen finanszírozni olyan alapvető szükségleteit, mint az élelmiszer, a ház vagy az egészségügyi költségek. Vérük értékesítése számukra is jelentős bevételi forrást jelent.

 

És ott van Mexikó...

Minden héten több ezer mexikói átmeneti vízummal lép át az Egyesült Államok határán, hogy vért adományozzanak.

Facebookon megjelenő hirdetésekkel, színes szórólapokkal és pénzjutalmakkal csábítják őket.

A véradományozók közül sokaknak ez jelenti az egyetlen megélhetési forrást, havonta akár 400 dollárt is hazavihetnek, ha hetente kétszer eladják vérüket. Különféle ösztönzőket is kapnak, ideértve a baráti vagy családtagok toborzásához szükséges „haver bónuszokat”.

 

És az üzlet egyre jövedelmezőbb…

Az Egyesült Államokban a véradományt gyűjtőközpontok száma 2005 óta több mint kétszeresére nőtt. A statisztikák szerint az amerikaiak vére többet ér, mint az összes exportált kukorica- vagy szójatermék.

Az Egyesült Államok a világon a vérplazma 70% -át szolgáltatja, főleg azért, mert a legtöbb országban etikai és orvosi okokból betiltottáka fizetett véradományozást.

 

A mesterséges vér csak álom?

A vérhiány világszerte fontos egészségügyi probléma, amely várhatóan egyhamar nem oldóik meg, mivel a donorok száma csökken az emberek pedig hosszabb ideig élnek.

A Bristoli Egyetemen sikerült mesterséges vért előállítani, de a "gyártás" sokkal drágább, mint az emberi donorból nyert vér. A költségek hatalmas akadályt jelentenek a gyártott vér széles körű felhasználásának.

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink