A zene a reklámban még a szavaknál is hatékonyabb

A zene mindig is egy hatékony marketingeszköz volt. A reklámban a zene növeli a reklámüzenetek hatékonyságát és a memorizálási folyamatot, érzelmek közvetítésével megerősíti a márka identitását.

A dallam karaktere, ritmusa, hangszíne, ha a reklám témájával összhangban van, sajátos módon tud bizonyos érzelmeket kiváltani, amivel képes kialakítani egy termékről, vagy szolgáltatásról a tökéletes imázst.

 

A zene és a reklám összhangja

  • A jazz, a blues, a reggae és ezekhez hasonló zenei formák, amelyek kifejező afrikai dallamokra épülnek, felvidítanak, örömöt váltanak ki, eloszlatják a szomorúságot, hangsúlyozzák a humort és az iróniát.
  • A populáris zenék testmozgást váltanak ki, jó közérzetet keltenek.
  • A rockzene élénkít és felkelti a tettvágyat, oldja a feszültséget, csillapítja a fájdalmat és csökkenti a hangos és durva hangok kellemetlen hatását a környezetben. De ugyanakkor ez a zene feszültséget is képes kelteni, disszonanciát, stresszt és még fájdalmat is okozhat a testben.

A zene a reklámban másodlagos szereplő?

Annak ellenére, hogy a zenét a reklámban sokan másodlagos szereplőnek tekintik meglehetősen erős hatással van a fogyasztóra.

 

Miért?

Mert a zene az ember tudatalattijára hat, ezért ha a fogyasztó egy reklámból ismerős zenét hall, akkor öntudatlanul is arra a termékre asszociál, amelyet azzal a zenével reklámoztak.

 

A zene a reklám érzelmi kommentárja

A zene a reklámozás alapvető alkotóeleme, mivel képes kialakítani a márka és fogyasztó közötti érzelmi köteléket. A marketingszakembereken múlik, hogy megtalálják azt a tökéletes dalt, amely a legjobban kifejezi azt az üzenetet, amelyet a fogyasztóknak közvetíteni szeretnének.

Valószínű, hogy mindannyian egyetértünk abban, hogy a zenének a reklámokban központi szerepe van, a zene egyszerre érzelem, kreativitás és szuggesztió, és mindössze 0,146 másodperc alatt képes lekötni a figyelmünket, már csak ezért is nélkülözhetetlen egy jó reklámból.

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink