A színek "varázslata" minden kultúrában más és más

Az üzleti webhelyek jelentősége a ma napig is megmaradt. A márkák is fontos eszköznek tekintik, amellyel megpróbálnak kommunikálni az ügyfelekkel saját vizuális identitásuk népszerűsítése érdekében. Amennyiben termékünkkel a külföldi piacokat is meg szeretnénk hódítani, a sikeres megjelenés érdekében szembe kell nézniük azzal az ténnyel, hogy üzleti weboldalunkat a helyi felhasználók nyelvi, kulturális és esztétikai érzékenységéhez igazítsuk.

 

A weboldal az első benyomás a cégről ad a látogatóknak

A felhasználók (potenciális ügyfelek) másodperceken belül megítélik a vállalkozást. Márpedig egy weboldalnak az első néhány másodpercben pozitív benyomást kell keltenie a látogatóban.

 

A szín a márka vizuális identitásának fontos eleme

Képes egy márkát azonnal felismerhetővé tenni, és különböző érzelmeket kelteni a fogyasztókban. A szín a leggyorsabban észrevehető vizuális tulajdonság, előbb jut el tudatunkban a felismerésig, mint a forma, nem beszélve az írásról.

 

A fehér a tisztaság, vagy a halál!

Ugyanaz a szín azonban a kulturális kontextustól függően egészen más értéket is jelenthet. A fehér szín, amelyet sok kultúrában a tisztasággal társítanak, más kultúrákban a halálhoz kapcsolódik. A narancs, a kontextustól függően, a lelkesedés mellett a szakralitáshoz is köthető. Egy „színes” apróság: bebizonyosodott, hogy Németországban az ezüst szín jobban serkenti a konverziót, mint a zöld.

A piros például a legtöbb nyugati országban veszélyt, szerelmet, szenvedélyt és még a karácsonyt is jelöli (zölddel). Az Egyesült Államokban és Európában a vöröset gyakran az agresszióval társítják, míg Kínában úgy tartják, hogy ez a szín szerencsét hoz.

 

Protestantizmus vagy Halloween?

Hasonlóképpen, míg az Egyesült Államokban a narancs a Halloween színe, Írországban a narancs a protestantizmus szinonimája. És míg a sárga sok nyugati országban a nyarat vagy a boldogságot jelentheti, addig Mexikóban a gyászt.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a sárga a nyugati országokban néha a gyávasággal hozható összefüggésbe – a japán kultúrában azonban ennek éppen az ellenkezőjét jelenti, ahol a bátorságot jelöli. A kéket gyakran a legjobb színnek tartják nemzetközi szempontból, mivel a legtöbb kultúrában ez a legpozitívabb asszociáció.

 

A jó weboldaltervezés elengedhetetlen a sikerhez

A kultúrák közötti webdesign kulcsa az, hogy az üzleti weboldalakat úgy kell elkészíteni, hogy azok a lehető legrugalmasabbak legyenek a változtatásokhoz és az alkalmazkodáshoz.

Egy professzionális webdesigner több éves tapasztalattal rendelkezik abban, hogy a legjobb eredményeket érje el ügyfelei számára.

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink