A Salamander cipő a szalamandra bőréből készül?

Nem? Akkor mi köze van a cipőnek a szalamanderhez?
Nézzük!
A Lurchit, a szalamandert és barátait 1937-ben rajzolták meg. Abban az időben Salamander nem kínált gyermekcipőt. A cég által megbízott reklámügynökség mesefüzeteinek célja az volt, hogy a gyermekekkel vásárlók ráérősen nézelődjenek  és válogassanak a cipők között, több időt töltve a boltban, hiszen a gyerekeket lefoglalta  Lurchi és barátai kalandjainak olvasása.
Ez aztán annyira sikeres lett, noha a szalamandra elsősorban a gyermekeknek szánt cipők eladásának ösztönzésére tervezték,  hogy Lurchi kultikus karakterként fejlődött ki és a cipőgyár márkája lett. 
Lurchinek egyébként nagy rajongói tábora van az idősebb olvasók körében, akik fiatalkoruktól kezdve kísérték a sorozatot.

 

Miért lila a Milka tehén?

Milka tehén egy magyar grafikus művész miatt lila?
Igen.
Szabo Sándor 1971 őszén két kollégájával együtt, a Young & Rubicam reklámügynökséget képviselve, ellátogatott a Suchard csokoládégyárakba. 
"Ott minden lila volt" – emlékezett vissza Szabó Sándor -  A korláttól a kávéscsészéig. 
Talán a békésen legelő tehenek látványa és a lila szín varázsa miatt, de beugrott az ötlet:
Legyen a Milka tehén is lila!
A cég, illetve az ő munkájukat támogató reklámügynökség döntése alapján a Milka dizájnja az elmúlt évszázad során alig változott. A figura 1972 óta az alpesi csokoládé csomagolásán állandó elem és megjelenése után még népszerűbbé tette a már akkor is közkedvelt csokoládét.

Mi köze van a kecskének a sörhöz?

A 20-as évek elején számos sörgyárban főztek barna, bock típusú sört. A bock német szó, bakkecskét jelent. Ekkor született meg a cseh sörfőzőmesterek fejében a gondolat, hogy a Velke Popovicében készülő sörnek a szó cseh megfelelőjét adják névként, így keresztelték el Kozelnek az egyik legnépszerűbb cseh sört.
1922 óta használják védjegyként a kecskét, és egy utazó francia festő, akinek a sörfőző mester adott szállást egy éjszakára, készítette az első képet az ágaskodó kecskéről. Az első élő kecskét Ungvárról vitték Velke Popovicébe az 1970-es években, azóta mindig van egy kabala kecske a gyárban, akinek a neve Olda, az első kecske gondozójának emlékére.

 

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink