A nemek háborúja és a marketing

Manapság társadalmunkban a nemek témája, a nemek definíciója az egyik legvitatottabb kérdés. Függetlenül attól, hogy konzervatív nézeteket vallunk a nemi szerepekről, vagy a nemek semlegességét hirdetjük, vagy a radikális feminizmus mellett tesszük le a voksunkat, mindig lesznek olyanok, akik nem értenek egyet velünk, és készek rekedtségig vitatkozni erről.

Szociológia, politika vagy vallás szempontjából ez talán probléma, de marketing szempontból ez csak egy a sok tényező közül, amelyek a fogyasztói magatartást alakítják. És ezt függetlenül attól, hogy a marketing szakemberek hogyan viszonyulnak a nemek közötti definíció értelmezéséhez, a lényeget nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Na, de mi a probléma?

 

Kettő az egyben

A nemek szerinti fogyasztói magatartás nemcsak bizonyos termékek árainak emelését teszi lehetővé, hanem növeli az értékesítést is. Például egy flakon univerzális sampon helyett a házaspárok kettőt vásárolnak, férfiaknak és nőknek ajánlottat.

A marketingben egy termék vagy szolgáltatás pozicionálásának szűkítése mindig emeli az árakat, például a nők számára készült borotva többe kerül, mint egy hasonló borotva férfiaknak. 

A marketing tökéletesen teljesített, mert a nőknek és lányoknak szánt áruk átlagosan 37%-kal drágábbak, mint a férfiaké és ez vonatkozik a kozmetikumokra, ruházatra, játékokra és egyéb árukra. 

A férfias és nőies termékek közötti különbségeket a nemi vizuális kódok és a nemi sztereotípiákon alapuló kommunikáció fejezi ki.

 

Vizuális kód és fogyasztói magatartás

Az érzelmi összetevőn kívül a márkák „vizuális kódokkal” címkézik a „nemre reagáló” termékeket, így befolyásolják a fogyasztói magatartást.  A „női” termékeket gyakran pasztellszínek különböztetik meg (különösen népszerűek a rózsaszín árnyalatai), elegáns betűtípusok, tapintható textúrák és lágy formák, míg a „férfias” termékeket hideg és sötét színek (elsősorban kék és fémes), stabil betűtípusok és a dinamika érzése.

Milyen legyen a marketingünk a semleges nem esetén, hogyan befolyásoljuk a fogyasztói magatartást, amikor nincs külön női és férfi nem?

 

Lecke feladva, kreatívak előre!

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink