A Google news

A Google news, azaz a Google hírek immáron 10 éve elérhető hazánkban is. Ez egy olyan hírgyűjtemény, mely magában foglalja több mint 200 magyar hírforrás információit, ezáltal felhasználói a világ bármely részén leközölt hírek olvasóivá válhatnak. A Google hírek magyarországi megjelenésekor 43 földrajzi régióban, illetve nyelven volt elérhető az érdeklődők számára, és ezek a számok folyamatosan nőnek. A Google számára elsődleges az olvasók informálása, anno ennek köszönhetően tette közzé híreit magyar nyelven is.

Egyébként a Google news első, angol nyelvű verziójának ötlete a vállalat egyik fejlesztőmérnökének fejéből pattant ki még 2001-ben. Egy évre rá, kísérleti jelleggel elindították az oldalt, ami a vártnál nagyobb sikereket kezdett elérni. Ezen felbuzdulva kezdték el egyre több nyelven megjeleníteni a Google hírek portálját, hogy minél többen juthassanak hozzá számukra értékes információkhoz.

A Google news főoldalán minden megjelenített bejegyzés címe és rövid leírása olvasható, ezáltal gyorsan betekintést nyerhetünk a leközölt információba és könnyen eldönthetjük, hogy valóban érdekel –e minket vagy sem. Sőt, minden cím mellett egy szám is látható, mely azt jelöli, hogy a maga módján hány forrás közölte már le ugyanazt az információt. Ha felkeltette érdeklődésünket a cikk, egy kattintás által átugorhatunk a teljes bejegyzés tartalmára. Annak olvasásával, ha végeztünk, eldönthetjük, hogy a téma jobb megismeréséhez további, hasonló cikkek olvasását választjuk, vagy visszatérhetünk az összesítő oldalra, hogy  tovább böngészhessünk a „nagy világ” egyéb eseményei után kutatva.

A Google hírek működési mechanizmusa igen hasonló a keresőhöz, vagyis a Google robotjai állandó jelleggel figyelik az indexelt hírportálok taralmát és speciális algoritmusokat alkalmazva felkerülnek a bejegyzések erre az oldalra is.

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink