A Google érdekességei (1.rész)

A következőkben reméljük, számos érdekes ténnyel és információval tudunk szolgálni a Google kedvelői és rajongói számára.

Ki mit tud a Google logójáról? Bár a vállalat vezetése egy nem igazán túlmisztifikált, hanem inkább egy egyszerű, letisztult logó mellett döntött, ennek a megtervezése nem is volt olyan gyors folyamat, ahogyan azt sokan gondolnák. A mindenki által jól ismert logó Ruth Kedar nevéhez fűződik, akinek számtalan terve közül éppen erre a Catul nevezetű betűtípussal megtervezett logójára esett a döntők választása.

És ki hallott már a doodle-okról? Ezek a Google logójának vicces változatai, melyeket a szokásos logó helyett fontos alkalmakkor, illetve események és évfordulók kapcsán jelenítenek meg. Az első doodle megszületése 1998-ra tehető, mikor még csak a két alapítótag, Sergey Brin és Larry Page dolgozott a Google, akkori BackRub fejlesztésén. Egyik hétvégén úgy döntöttek, hogy szabadságot vesznek ki és kiruccannak egy hétévégre Nevadába a Burning Man fesztiválra. Annak céljából, hogy távollétüket tudassák a felhasználókkal, a logó mögé tették a fesztivál emblémáját. Ez egy jó megoldásnak bizonyult, ezért az idő múlásával egyre több doodle készült, később pedig szokás vált belőle.

Az első Google szerver megépítése sem volt teljesen hétköznapi. 1996-ban 10 darab, 4 GB-os merevlemezre volt ahhoz szükség, hogy megfelelőképpen működjön a keresőmotor. A kollégiumi szoba nem bizonyult elég nagynak és pénz hiányában költséghatékony megoldásra volt szüksége a két fiatalnak. Több lehetőség is szóba jött, de végül a legó kockák mellett döntöttek, amiből könnyen mozgatható és bővíthető, mégis stabil, illetve biztonságos szervert tudtak építeni, aminek a Google 15R1 nevet adták. Bár csak kis ideig volt rá szükségük, a rajongók nagy örömére még nem lett szétszerelve, és a Stanford egyetemen lett kiállítva.

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink