A „gépek kora’’, a robottechnológia térnyerése

Ez a megállapítás a davosi Világgazdasági Fórumon hangzott el.

„A kérdés már nem az, hogy a gépek jönnek-e, mert jönnek. Az sem kérdés, hogy ez pozitív hatással lesz-e a gazdasási növekedésre. A kérdés nem a termelékenység, hanem a javak elosztása, és hogy létezik-e egy skandináv-típusú megoldás a gépek korszakára” írja a Guardian.

A negyedik ipari forradalom hatása drasztikus változásokat jelent az emberi munkaerő szükségletében.

Hogyan lehet a társadalmat felkészíteni arra, hogy a munkájuk gyakorlatilag az egyik pillanatról a másikra megszűnik? Főleg akkor, ha életkorukból adódóan az átképzés már nem lehetséges...

Garri Kimovics Kaszparov Nemzetközi Nagymester, korábbi sakkvilágbajnok a Futurework nevű kongresszuson kijelentette, hogy alaptalannak tartja azokat a félelmeket, amelyek szerint a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek tűnhetnek el. Úgy vélte, hogy ha az algoritmusok átveszik az emberektől az értelmetlen munkák elvégzését, akkor azt sokkal inkább lehetőségnek, mint kockázatnak kell tekinteni.

Drága Nagymester úr, Önnek ugye nem okozna problémát, mondjuk programozásból élni?!

Az automatizálás azonban gyorsabban tünteti el azokat a munkákat, amelyeket a robotok átvesznek.

Az emberek átképzéséhez, amivel a létrejövő munkakörök elvárásait képesek ellátni más képességek és készségek szükségesek az eddigieknél.

A korábbi sakkvilágbajnok feltette azt a kérdést is, hogy miért jelente veszélyt az, ha az értelmetlen rutintevékenységek millióit a mesterséges intelligencia irányította gépek veszik át? Vagy ha a veszélyes munkákat robotok fogják a jövőben elvégezni, illetve teszik majd kevésbé veszélyessé?

Kedves Nagymester úr, Ön szerint hány ember él a földön, akinek a munkája nap, mint nap „értelmetlen rutintevékenységből” áll?!

Sajnos nem lehet mindenkiből programozót faragni.

A megoldási ötletekben nincs hiány: a davosi Futurework kongresszuson a mesterséges intelligenciára, illetve a robot technológiára kivetendő adótól kezdve egy európai általános alapjövedelem bevezetéséig, többféle ötlet is felmerült. A gazdasági és politikai döntéshozók azonban úgy tűnik, hogy egyelőre csak egyetlen dologban értenek egyet: a negyedik ipari forradalom a munkavállalók szempontjából valószínűleg „átképzési forradalom” is lesz.

Vissza a cikk listához