A Facebook virtuális pénze

"Egy kriptovaluta, ami mindannyiunknak jobbá teszi a pénzt" - ezzel a mondattal mutatta be, várhatóan idén bevezetésre kerülő, saját virtuális pénznemét a Facebook.

Már tavaly is sokat lehetett hallani a Facebook saját pénznemének megalkotásáról, de sok esetben csak találgatások és fikciók, illetve kiszivárgott információk keringtek az interneten. Az egyik ilyen "fél információ" az volt, hogy a Facebook pénzének neve GlobalCoin lesz. Ennek ellenére a kriptovaluta Libra megnevezést kapta, és a hozzá kapcsolódó "digitális pénztárca" Calibra névre fog hallgatni. A Calibra azért lett megalkotva, hogy általa bárki könnyen és gyorsan átválthatja majd saját pénznemét Libra-ra. Illetőleg, azonnali pénzmozgást tesz lehetővé vevő és eladó között.

No, de az egészre miért van szükség és kik lehetnek vevők, illetve eladók?

A Facebook utolsó hivatalos közlésében úgy fogalmazott, a Libra célja az, hogy  helytől függetlenül bárki könnyebben bekapcsolódhasson a világ gazdasági folyamataiba, vagyis pénznemek közötti átváltások nélkül lehessen értékesíteni, illetve vásárolni akár a világ két legmesszebbi pontja között is.

És, hogy milyen felületeken lehet majd használni a Libra-t?

Első sorban a Facebook-on és a Messenger-en, illetőleg a WhatsApp kap felhasználási lehetőséget. Felhasználásához nem lesz másra szükség, csak hivatalos személyazonosító igazolványra, mely egyedüli feladata az lesz, hogy a folyamat csalás és pénzmosás mentes legyen.

Tervek szerint a Calibra applikációként is elérhető les bárki számára, de azt még nem lehet tudni, hogy a Libra értékét milyen árfolyamhoz kötik, mivel teszik lehetővé a pénznem stabilitását. Illetve, arról sincs még semmilyen információ, hogy milyen költségekkel kell számolni a Calibra használatával kapcsolatban.

A Libra háttérrendszerének kialakítása érdekében 28 vállalat kötött szövetséget, mely a Libra Association nevet viseli és a résztvevők között szerepel például az Uber és a Vodafone.  A szövetséges vállalatok minimum 10 millió dollárral támogatják a Libra létrejöttét, illetve a Calibra stabil rendszerré válását.

Bővebb és frissebb információkat a Calibra saját weboldalán, regisztráció után kérhetünk, melyet email címünkre továbbítanak.

Vissza a cikk listához