A cylonok már a „spájzban” vannak?

Fiatalabb olvasók számára a fenti kérdés megértése érdekében valószínűleg a spájz szót kell definiálni.

Spájz: lakásban lévő, általában a konyha melletti helyiség, ahova a nagymama bepakolja a befőtteket.

Gondolom, a „befőtt” szó még megvan!

Akkor térjünk a lényegre, ami nem más, mint ez a megállapítás:

"A 21. században az emberiség együtt fog élni él az első idegen intelligenciával, amellyel valaha is kapcsolatba kerültünk - a robotokkal.”

Csakhogy ezt az idegen intelligenciát, mi magunk teremtjük meg és szándékunk szerint a magunk érdekében és kényelmére.

Igaz ez?

A robotok jelenléte egy idő után megszokottá válik. Mindenhol megtalálhatóak lesznek – tehát a spájzban is - életünkben fontos szerepet fognak betölteni.

Hogyan tudjuk megoldani, hogy barátként, segítőként érezzünk irántuk magánéletünkben, és a munkahelyünkön is hasznos munkatársként éljünk együtt? 

Érdekes, hogy az együttélés, mint meghatározás, más gépek gyártásánál ez idáig meg sem fordult a fejünkben.

Talán félünk egy icir-picirit?

Kellemes megjelenéssel, személyiséggel és intelligenciával rendelkező robot, elmélyült és talán még baráti kapcsolatba is kerülhet az emberrel.

Az ember hajlamos a tárgyakat megszemélyesíteni, de hol a határ ember és gép között?

2006-ban

  • az Egyesült Királyság kormányának tanulmánya azt jósolta, hogy a következő 50 évben a robotok ugyanolyan jogokat követelhetnek meg, mint az emberek.

2007-ben

  • Dél-Korea úgy látta, hogy szükség van egy robot etikai kódex megalkotására a robotgyártók és a felhasználók visszaéléseinek megakadályozására.

 2019 májusában

  • az EP-képviselők egy etikai kódex, vagy egy európai ügynökség létrehozását szeretnék elérni a mesterséges intelligencia (MI) és a robotok felelősségteljes felhasználása és az emberi jogok védelme érdekében.

Vegyünk robotot?

A Hanson Robotics cég azt állítja, hogy az általuk készített emberszerű mesterséges intelligenciával rendelkező robotok, képesek érzelmileg és mélyen kapcsolatba lépni az emberekkel.  Fenntartják a szemkontaktust, felismerik az arcokat, megértik a beszédet, természetes beszélgetéseket folytatnak, tanulhatnak és fejlődhetnek a tapasztalatok révén. Mindez, hogy hangzik?

Vissza a cikk listához