A bandwagon-effektus és a marketing

A bandwagon-effektus arra utal, hogy az emberek hajlamosak valamit tenni, elsősorban azért, mert mások – különösen, ha sokan – csinálják. Ez független attól, hogy az, amit csinálnak, összhangban van-e az eredeti meggyőződésüktől.

 

A márkák és a marketing szakemberek is azon dolgoznak, hogy megértsék a fogyasztói magatartást, reagáljanak szükségleteikre, és befolyásolják a trendeket és divatokat. A bandwagon-effektus marketing koncepciója is az, hogy ha elég ember, vagy a megfelelő ember jóváhagyja a terméket, vagy márkát, akkor annak jónak kell lennie. Amikor megjelenik egy új termék és népszerűvé válik, egyre többen nem csak érdeklődésből kezdik el használni, hanem nagyrészt annak köszönhetően, hogy ismerősök, barátok vagy hírességek már megvásárolták.

 

A bandwagon-effektus másik egyértelmű megnyilvánulása a divat

Az erre különösen hajlamos emberek igyekeznek napra készen követni az összes trendet, hogy lépést tudjanak tartani a körülöttük lévőkkel. Kiváltképp, ha a bandwagon-effektus azt a benyomást kelti, hogy valami exkluzív vagy korlátozottan elérhető, a vevőnek a lehető leghamarabb cselekednie kell, ha nem akarja elszalasztani a lehetőséget. Ilyen például egy induló cégbe történő befektetés, vagy a legújabb dizájner táska vásárlása, mivel ezekből korlátozott mennyiség van.

 

Sokunk affinitása a gazdagság, a tehetség, a szépség, az elfogadás és a státusz

A marketingszakember tudják, hogy az embereket önmaguk ideális változatai vonzzák, és hajlamosak megbízni mások véleményében még arról is, hogy kik szeretnének lenni.

 

A hírességek erős vezetői tömeget alkotnak

Ez különösen igaz a híres zenészekre, elismert sportolókra és modellekre. Nem számít, hogy van-e magasabb IQ-juk vagy sem; akik követik befolyásukat, hinni fognak a véleményükben.

 

A marketingben elterjedt a hírességekkel való reklámozás gyakorlata

A fogyasztók gyakran válogatás nélkül alkalmaznak stílusokat vagy attitűdöket, mert könnyebb és hatékonyabb mások véleményére hagyatkozni, mint saját véleményt kialakítani.

Vissza a cikk listához
Lépj velünk kapcsolatba!
Küldj nekünk üzenetet!
Elküldöm az üzenetet
További elérhetőségeink